Inledare


László Gönczi
Fria.Nu

Ett vässat EU - hur kul är det?

ENu, när de flesta partier är överens om att EU inte är så bra, börjar man samsas kring ett nytt sätt att kritisera utan att ifrågasätta på allvar. 'Vi ska vara med i EU, EU är bra men EU ska bli vassare!'

Om detta verkar många kunna bli överens. Vad menas då med ett vassare EU? Jo, tack och lov, har inte ens våra största EU-kramare så mycket positivt att säga om EU-regler gällande gurkors kurvatur, jordgubbars storlek eller vad som ska få kallas choklad eller sardiner.

Nej EU ska göra det EU är lämplig till! Eftersom EU inte är lämplig som beslutsfattande organ ska den ägna sig något annat! Kan verka självklart. Men det är inte så en del andra menar. Exempelvis vill centerpartiet (dess oförankrade toppskikt) gärna att ett vassare EU ska ha ett gemensamt försvar.

Centerns nya uppfattning bygger troligen på en empati med våldtagna och mördade kvinnor och barn i bland annat förre detta Jugoslavien. 'Tänk om EU hade kunna ingripa på ett tidigt stadium' Centern har kommit fram till att FN inte duger som fredsbevarande organ och att EU måste avskaffa vetorätten inför fredsbevarande insatser. Allt för att få ett vasst EU.

De tänker sig troligen en bild där man ser två barn som kivas. Om de går för långt och börjar skada varandra ska goda vuxna gå in och separera de små liven.

EUs gemensamma stridskrafter är och kan dock inte bli en god, ansvarskännande förälder. Det må vara hur barnsligt som helst att mörda och våldta i något slags nationellt eller religiöst patos, men kombattanterna är ändå inte barn! Det handlar om blodigt allvar, med hat, fördomar, ogenomträngliga maktstrukturer, grupptryck och intern terror, inte ett överilat slagsmål.

De flesta diktatorer har fått sin makt genom en verklig eller skenbar kamp för sitt folks befrielse från förtryck. Metoden att skjuta ner förtryckare må vara lockande men är moraliskt förödande. Hur många gånger Maud Olofsson, hennes socialdemokratiska meningsfränder och andra än upprepar mantrat att det handlar om 'fredsbevarande insatser- endast' så kommer de inte ifrån att en väldig stor del av de militära resurser i världen som har deltagit i krig, inte minst erövringskrig, har byggts upp för att 'bevara fred och frihet'.

Hur farligt det kan vara att förse EUs maktinnehavare med sådana instrument kan man kanske ana om man ser hur lite centertoppen,

s-ministrarna, Göran Persson och exempelvis KDs toppar bryr sig om vad folket i landet tycker! Makten går sina egna vägar!

Annars skulle de väl låta oss folkomrösta bort detta vansinniga militära bygge?

Vässa kampen för fred och säkerhet! Vässa kampen för solidaritet! Riv EU!

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria