Käppar i hjulet för splittrad nazistmarsch | Stockholms Fria
  • Kungsholmens politiker har bokat hela Rålambshovsparken för att förhindra att nazisterna samlas i parken. På bilden en medlem i Nationalsocialistisk front från nazistmarschen 2005.
Stockholms Fria

Käppar i hjulet för splittrad nazistmarsch

Den är en splittrad nazistisk rörelse som ska anordna styrkedemonstration i Stockholm på nationaldagen. Interna stridigheter har resulterat i att en av fjolårets arrangörer har hoppat av arrangemanget. Samtidigt har Stockholms stad lagt beslag på nazisternas samlingsplats, och varifrån de får tåga är ännu oklart.

För tredje året i rad arrangerar en koalition av nazistiska grupper en gemensam nationaldagsdemonstration i Stockholm. Jämte Salemmarschen är den en av två stora årliga tilldragelser för den högerextrema rörelsen.
Men där Salemmarschen föddes som ett försök att ena en splittrad extremhöger, är Folkets marsch istället en chans för de deltagande grupperna att profilera sig utåt.
– Det är en möjlighet att göra reklam för sig, i alla fall för de organisationer som är arrangörer, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo. Det är en chans att synas och försöka rekrytera de som deltar i sin första nazistdemonstration. På det sättet är den här marschen mycket viktigare än den i Salem.
De högerextremas laguppställning har dock förändrats sedan i fjol, till följd av bråk mellan olika organisationer och grupperingar. Landets kanske mest extrema nazistiska grupp, Svenska motståndsrörelsen, SMR, har hoppat av, eller möjligtvis uteslutits, från evenemanget.

Den 26 mars angrep medlemmar från SMR en person från Nordiska förbundet, en högerextrem propagandaorganisation, i dennes hem.
Nordiska förbundet hade dock stöd av det nazistiska nätverket Info 14, ursprungligen initiativtagare till Folkets marsch. Och utfallet av bråket har blivit att Nordiska förbundet, som i princip helt saknar egna aktivister, övertagit SMR:s roll som medarrangör.
Daniel Poohl tror dock inte att organisationernas rockad kommer att påverka deltagarantalet nämnvärt. Istället gissar han att marschen i likhet med tidigare år samlar omkring ett tusental högerextremister.
– Det är väl bara ännu ett kvitto på att SMR är utfrysta och utanför. Ett ganska tydligt kvitto, säger han. De andra organisationerna är så stora att de vet att de inte behöver dem.

Förra året samlades nazisterna vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen. Det kommer de inte att göra i år. Redan hösten 2006 fattade Kungsholmens stadsdelsnämnd ett enhälligt beslut om att boka hela parken för stadens gemensamma nationaldagsfirande.
– Baktanken fanns ju naturligtvis. Varken vi eller Kungsholmsborna uppskattade ju att ha de nazistiska grupperna i Rålambshovsparken, säger nämndledamoten Håkan Wahlén (s).
– Jag tycker att det är en tilltalande lösning, att man erbjuder de breda folklagren möjligheter att ta tillbaka det offentliga rummet från extremistgrupper.
Initiativet får också beröm av Expos Daniel Poohl, som menar att det offentliga Sverige alltför sällan försöker försvåra för de högerextrema.
– Det gläder mig att Stockholms stad över huvud taget agerar mot det här, säger han.
– Det finns saker man kan göra som följer demokratins ramar, och dem ska man ju utnyttja om man vill se till att de inte får någon arena.

Årets motdemonstration, arrangerad av Nätverket mot rasism, går under parollen Ryt till mot nazismen och ska samlas vid Slussen på nationaldagens förmiddag.
Nazism och högerextremism kan inte tigas ihjäl. All erfarenhet visar att det är först när nazismen möter motstånd, när det blir jobbigt att vara nazist, som de trycks tillbaka, skriver arrangörerna i sin kallelse till demonstrationen.
Var nazisterna ska få demonstrera var vid denna tidnings pressläggning ännu inte klart.
– Vi har vi lämnat ett positivt besked, och det är att de ska få tåga. Men de kommer inte att tåga från Smedsuddsbadet, säger Ulf Göranzon på länskriminalpolisen.

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2020 Stockholms Fria