Krafttag behövs mot hedersvåldet | Stockholms Fria

Debatt


N tverket mot hedersrelaterat v
Fria.Nu

Krafttag behövs mot hedersvåldet

I ett öppet brev från Nätverket mot hedersrelaterat våld riktas kritik mot Iraks president Jalal Talabani och kurdiska regionens president Masoud Barzani.

Den 7 april i år stenades 17-åriga Dua Khalil till döds i den lilla kurdiska staden Bashiqe tillhörande staden Mosel. Det grymma illdådet utfördes av släkten på öppen gata, mitt framför ögonen på poliser. Ingen höjde ett finger mot mördarna. Dagen innan hade Dua Khalil lämnats till släkten av den kurdiska guvernören i Mosel utan att någon brydde sig om konsekvenserna för Dua.

Vi fördömer kraftfullt detta omänskliga illdåd och kräver att mördarna lagförs omedelbart och att de ansvariga myndigheterna, inte minst polismyndigheten, ställs till svars för sin totala vägran att garantera medborgarnas säkerhet och försvara deras grundläggande mänskliga rättigheter.
Vi kräver också att den irakiska regeringen och den kurdiska regionens regering tar krafttag mot det ökande hedersvåldet i Irak.

Nätverket mot hedersrelaterat våld är en organisation bestående av över tjugo organisationer och många kända och framstående personer, som kämpar för kvinnors och män jämlikhet och mot hederskultur och patriarkala och traditionella värderingar som stryper kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Vi förväntar oss omedelbara åtgärder och krafttag mot Duas och hennes medsystrars mördare.

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2019 Stockholms Fria