Stockholms Fria

Sponsorer hotar lämna Pride efter antifascisters deltagande

Flera av de företag som sponsrar Stockholm Pride har fått kalla fötter och ska utreda fortsatt samarbete med festivalen efter att personer från Antifascistisk aktion, Afa, deltagit i paraden. Detta trots att informationen om att mindre grupper får delta utan föranmälan tillhandahållits och att polisen gjorde bedömningen att personerna från Afa fick medverka.


Till politikerbloggen.se har flera av de företag som är med och sponsrar Stockholm Pride uttalat sin bestörtning över att festivalledningen tillåtit Afa att gå med i paraden och säger att de nu kommer att se över det framtida samarbetet med festivalen. På frågan Kände ni som sponsor till att våldsorganisationen Antifascistisk aktion deltog i Pridetåget? svarar samtliga företag att de inte gjorde det.

Louise Westerdahl, eventansvarig på SL, säger bland annat att hon är chockad över uppgiften.

– Hade vi vetat detta hade vi aldrig gått in i något samarbete med Stockholm Pride, konstaterar hon.

Caroline Ekman, informationsdirektör på Spendrups, anser att det är upprörande att Afa deltagit och att företaget nu måste se över fortsatt sponsring av festivalen. Men enligt de regler som Stockholm Pride satt upp fordras ingen föranmälan för att gå med i paraden om man är ett sällskap eller en grupp på mindre än 30 personer.

Den informationen har förmedlats till sponsorerna, tillhandahållits av paradchefen vid kontakt med festivalen och funnits tillgänglig på festivalens hemsida fram till och med det att paraden gick av stapeln. I det aktuella fallet rörde det sig om en fristående grupp inom Afa-nätverket, Afa Hekto, som slöt upp.

Att företagen reagerat negativt på deras medverkan åskådliggör vad det egentligen är de vill uppnå med sitt sponsorskap, anser gruppen.

– Det bevisar bara att Pride endast handlar om pengar och anseende hos de sponsorer som väljer att dra sig ur. Kompromisslösheten gentemot det gemensamma målet, alltså hbt-människors rättigheter runt om i världen, är ickeexisterande och saknar värde. De här företagen bryr sig bara om att nå ut till en intressant målgrupp, skriver Afa Hekto i en mejlintervju med SFT.

Enligt Prideledningen föreligger det inte, på grund av Afas deltagande, någon konflikt med sponsorerna.

– Vi har pratat med sponsorerna i måndags om det här och förklarat att det inte var så att Afa deltog och hade anmält ett ekipage, utan att det var enskilda personer som slöt upp. De fick gå med i paraden efter polisens bedömning, säger Sofia Sjöö, ordförande för Stockholm Pride.

Men när SFT ringer upp Statoil, som i år sponsrat festivalen för första gången, bekräftar de att uppgifterna om att de nu kommer att se över det fortsatta samarbetet är korrekta.

– I dagsläget är det inte bestämt hur vi ska göra. Vi får ta med oss erfarenheterna från årets festival och ta ställning till det, säger företagets informatör Lisa Vejlo.

Hon understryker att Statoil när de skrev avtalet om sponsorskap för 2007 inte kände till att Afa skulle gå med i paraden.

– Det är olyckligt att Afa deltog. Vi ville sponsra Pride för att det är en intressant målgrupp och för att vi ställer oss bakom deras värderingar. Det som är viktigt för oss är att det är etiskt försvarbart. Genom det här får Pride ett annat fokus.

Men Stockholm Prides ledning anser att de varit tydliga med att man inte behöver anmäla sig till paraden om man är en sammanslutning på färre än 30 personer. Att till punkt och pricka kontrollera vilka personer som ansluter sig till paraden, som i år hade över 50 000 deltagare och nära en halv miljon åskådare, är närmast en omöjlighet.

– Om man vill gå med i paraden och ställa sig bakom vårt budskap så är man välkommen. Det vi kan ta ställning mot är hur man uppför sig i paraden. Det finns det regler för och vi samarbetar med polisen och tar hänsyn till deras synpunkter, säger Sofia Sjöö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

AIK gör slut med Pride

Pride

”Hade varit schysst om AIK ville göra slut med homofobin istället”, säger Prides presschef.

Homosexuella män får fortfarande inte ge blod

Den första april fick homosexuella män rätt att bli blodgivare. Men Blodcentralerna har valt att skjuta påinförandet av Socialstyrelsens nya regelverk. Den största delen av blodet går till läkemedelsframställning, där EU-direktiv råder som motsäger de nya reglerna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

© 2024 Stockholms Fria