Fria.Nu

Dömda till 22 år i fängelse för bråk i skolan

Sex mörkhyade skol-elever i den amerikanska staden Jena kan få sitta i fängelse i 22 år. Det blev domen efter att de slagit ner en vit elev. Vänner till den som blivt misshandlad hade tidigare hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte fick vara där.

Misshandeln skedde i december förra året. Den misshandlade eleven fick hjärn-skakning och blåmärken. Men han mådde bra efter att han varit på sjukhuset i några timmar. På kvällen kunde han också vara med i en av aktiviteterna på skolan.Men de sex elever som slog ner honom blev åtalade för bland annat försök till dråp och stämpling till dråp. Nu kanske de måste leva en stor del av sina liv i fängelse.Den första rättegången var i slutet av juni. Mychard Bell som är 17 år blev då dömd för grov misshandel och stämpling till grov misshandel. Han hade aldrig blivit straffad tidigare. Alla som satt i juryn var vita. Straffet bestämmer domstolen i september. Åklagaren har sagt att han vill att ungdomarna ska bli dömda till det längsta fängelse-straffet. Det skulle betyda att de får sitta 22 år i fängelse.

Det har länge varit konflikter mellan svarta och vita i Jena. Staden har drygt 3000 invånare. 85 procent av dem är vita. Staden ligger i delstaten Louisiana.Allt började i september år 2006. Då satte sig några svarta elever vid stadens gymnasium under ett träd på skol-gården. Hittills hade bara vita elever suttit under trädet. Nästa dag hade någon hängt upp tre snaror i trädet. I den amerikanska södern är det en symbol för att hänga svarta.Efter det samlades skolans svarta elever under trädet och protesterade tyst. Då ringde skolan till polisen som kom dit.Kort före misshandeln på skolan hade en grupp vita ungdomar misshandlat en svart kille när han försökte komma in på en fest. De kastade öl-flaskor mot honom, slog och sparkade honom. En av dem blev åtalad för lätt misshandel. De andra blev inte åtalade.

De sex åtalade är alla yngre än 18 år. I USA har fallet lett till en diskussion om ifall rätts-systemet behandlar svarta och vita lika. Justitie-departementet och FBI hade ett möte i Jena i slutet av juli. De skulle då undersöka om man behandlar alla människor lika i domstolen i Jena. Det har också kommit signaler om att ifall de anklagade skulle bli dömda till väldigt långa fängelsestraff skulle straffen kunna bli kortade av Högsta domstolen. Om de anklagade överklagar domarna.Föräldrar och andra som stöder de åtalade är kritiska till hur rättegången blev genomförd. De är också kritiska till den försvars-advokat som domstolen hade utsett. Vivian Thompson är en vän till Mychard Bells familj. Hon menar att advokaten borde ha krävt att rättegången skulle bli flyttad till en annan stad.– Svarta har ingen chans här i Jena. Jag vill se rättvisa, det här var inte det, sa hon till tidningen The News Star.

Människor ifrågasätter också att advokaten inte kallade några vittnen och inte lade fram några bevis.Bells far Michael Jones säger till tv-kanalen Democracy Now att han tror att hans son har lärt sig något viktigt av det här.– Den dag han kommer ut från fängelset ska jag säga till honom: Nu vet du vad det betyder att vara svart. Så här är [email protected]ätt svenska: Linda Lundin

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Framgångsrik kampanj mot polio

Somalia En omfattande vaccineringskampanj mot polio i det konfliktdrabbade Somalia har lett till goda resultat trots svåra förutsättningar. Insatsen har genomförts med hjälp av 10 000 volontärer och sjukvårdare som besökt hushåll runt om i landet flera gånger och vaccinerat 1,8 miljoner barn under 5 år. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har inget fall av polio upptäckts sedan mars 2007.

Fria.Nu

22 års fängelse för skolbråk

Sex mörkhyade skolelever i den amerikanska småstaden Jena riskerar att få sitta i fängelse tills de är i 40-årsåldern, efter att ha slagit ner en vit elev.<br>Tidigare hade vänner till den misshandlade hängt upp snaror i ett träd för att visa att svarta inte var välkomna där.

Fria.Nu

Extrema nationalister regerar i Ukraina

Viktor Justjenko vann presidentvalet i Ukraina, när Ukrainas folk till slut fick välja själva. Justjenkos seger kallas 'den orangea revolutionen' i Ukraina. Men vilken politik var det som vann? En koalition av tio partier styr nu Ukraina. Där finns liberaler och kristdemokrater, men även extrema nationalister. De nazistiska partierna är små, men hat mot judar är vanligt i Ukraina.

Fria.Nu

Stöds av nazister

Den orange revolutionen förde Ukraina bort från Ryssland, men inte bort från antisemitismen. I själva verket har både den nye presidenten och hans premiärminister länge samarbetat med uttalat fascistiska partier.Viktor Jusjtsjenko som till slut segrade i det ukrainska presidentvalet backas upp av tio partier.

Fria.Nu

I-länder lovar slopa exportstöd

I förra veckan höll Världshandelsorganisationen, WTO, ett ministermöte i Geneve i Schweiz. De 147 medlemsländerna kom överens om ett nytt ramavtal för världshandeln. Men de hade svårt att enas om jordbruksfrågorna.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria