Hemlösa i kläm när staden svek löfte om lokaler | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Hemlösa i kläm när staden svek löfte om lokaler

När ett nytt lyxhotell skulle byggas stod sig daghärbärget Bryggan slätt i konkurrensen. Nu tvingas de hemlösa söka sig någon annanstans för att få hjälp.

– Det är en personlig katastrof för många människor, säger Claes Heijbel, ordförande i organisationen Convictus som drev verksamheten på Bryggan.
Redan för ett och ett halvt år sedan visste de styrande i staden om problemen. Vid maktskiftet i höstas togs ansvaret för att hitta nya lokaler över av den borgerliga majoriteten, men hittills har ingenting hänt.
– Jag tar på mig ansvaret för det. Vi borde ha tagit till externa resurser tidigare, men vi trodde att vi kunde lösa det inom kommunen. Men så blev det inte, säger socialborgarråd Ulf Kristersson (m).
Staden har nu anlitat en kommersiell fastighetsmäklare för att försöka hitta nya lokaler. Men Claes Heijbel är orolig inför framtiden.
– Jag hoppas ju på hjälp men får inga garantier, bara muntliga löften. Det är ganska tröttsamt att år efter år alltid leva i osäkerhet. Är det inte ekonomin så är det lokalerna. Man blir besviken när det är en sån stor grupp som kommer till oss.

Dagverksamheten i city startades 2002 och drevs fram till i söndags av den ideella och religiöst obundna organisationen Convictus. Organisationen driver även verksamheterna Bryggan Vantör och Bryggan Östermalm.
Bryggan City låg vid gamla Klara postterminal vid Centralstationen, ett område med många hemlösa och personer med missbruksproblem. För dem har härbärget varit en plats där de har kunnat få en bit mat, tvätta sig, byta kläder eller bara få känna en stunds trygghet.
– En väldigt stor grupp hemlösa har förlorat sin trygghet. Man har dragit undan mattan under fötterna på dem, säger Claes Heijbel.

Många av dem som besökte dagverksamheten har haft svårt i kontakten med myndigheter. För dem var Bryggan en länk till samhället. Flera hade genom verksamheten slussats vidare till avgiftning, rehabilitering och boende. Men mycket av de insatser som gjorts går nu förlorade.
– Många var i behandling och på väg till boende, det arbetet klipps av helt nu, säger Claes Heijbel.
Vart de hundratalet personer som varje dag besökte Bryggan City kommer ta vägen nu vet i han inte säkert, men han tror att trycket på andra härbärgen kommer att bli stort.
Ulf Kristersson kan inte lämna något närmare besked om när lokalfrågan kan vara löst än att han hoppas att det ska ske inom “ett par eller några månader“.
– Det är generellt svårt med lokaler i city, det är så situationen ser ut. Sen är det ju så, fast där är vi ju inte än, att grannar och andra som hyr lokaler kan ha synpunkter. Det är ju inget okänt problem när det gäller sån här lite speciell verksamhet, säger han.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Facklig kritik mot nya Karolinska

Fyra fackförbund kräver att byggstarten för Nya Karolinska sjukhuset i Solna skjuts upp. De menar att den utredning som ska ligga till grund för beslutet är bristfällig och inaktuell.

Husen ska stå kvar

När Nya Karolinska sjukhuset reser sig i glas och betong får hyreshuset på Olof af Acrels väg 8 inte längre plats. Landstinget har väntat in i det sista med beskedet som kom som en fullständig överrakning för de boende.

Klimatprogram sjunger på sista versen

Trots tal om vikten av insatser för att motverka klimathotet stryps bidragen till klimatinvesteringsprogrammen. Den åtgärd som regeringen istället vill se innehåller knappt hälften så mycket pengar.

Fria.Nu

Borgarna sjösätter Plan B

När de boende i ytterstaden inte visar intresse för att ombilda öppnar majoriteten i stadshuset för försäljning av allmännyttiga fastigheter till privatvärdar. SFT:s Olle Sundgren frågar sig om detta är borgerlighetens Plan B för att sätta bruksvärdessystemet ur spel.

Fackförbund fruktar privatiserade verk

En statlig utredning föreslår att Banverkets och Vägverkets lönsamma delar bolagiseras. När beslutet är klubbat i riksdagen nästa sommar ligger vägen öppen för privatisering.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria