Israel måste flytta barriären i Bil"in | Stockholms Fria
Fria.Nu

Israel måste flytta barriären i Bil"in

Israels högsta domstol har beordrat regeringen att flytta en del av den så kallade 'säkerhetsbarriären' som byggts runt den palestinska byn Bil"in på den ockuperade Västbanken.

Byborna hävdar att barriären går igenom deras mark och anklagar Israel för att ha lagt beslag på 200 hektar odlingsmark. En enig domstol dömde till bybornas fördel och skriver i domslutet att byborna har kommit till stor skada till följd av barriärbygget samt att Israel inte kan försvara byggandet av barriären ur ett säkerhetsperspektiv. Den israeliska regeringen måste nu flytta barriären 'inom rimlig tid'.

Bil"in har kommit att bli en symbol för motståndet mot den israeliska muren. Sedan den första aktionen i Bil"in i början av 2005 har man demonstrerat varje fredag, tillsammans med internationella aktivister från grupper som International Solidarity Movement, ISM, och israeliska Anarkister mot muren, AATW.
Israel påbörjade bygget av barriären runt israeliska bosättningar och genom delar av Västbanken år 2002. I tätbebyggda områden består barriären av en cirka åtta meter hög betongmur. På landsbygden, som i Bil"in, utgör den en cirka 30 meter bred barriär av stängsel, taggtråd och patrullvägar. 92 palestinska byar och samhällen med totalt en halv miljon invånare påverkas direkt av muren, enligt den israeliska människorättsorganisationen B"tselem.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Man som dog under G20-protesterna knuffades av polis

En videosekvens som brittiska The Guardian har publicerat visar hur den man som dog under protesterna mot G20-mötet i London förra onsdagen oprovocerat knuffades till marken av polis. Vittnet uppger även att polisen slog honom med batonger och polisen har nu inlett en internutredning.

Fria.Nu

122 väntar åtal efter G20-protesterna

Den brittiska polisen grep minst 80 personer när de gjorde razzior i två ockuperade byggnader i London på torsdagen. De gripna uppges vara misstänkta för att ha deltagit i skadogörelsen av Royal Bank of Scotland på onsdagen, skriver nyhetsbyrån AP.

Fria.Nu

Västsaharaaktivist får fredspris

Årets Norska studenters fredspris har tilldelats 23-åriga Elkouria ”Rabab” Amidane för hennes arbete för mänskliga rättigheter i ockuperade Västsahara.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria