Norstedts anklagas för förtal | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Norstedts anklagas för förtal

I Jovan Rajs bok Nordens farligaste kvinna pekas Olle Möller felaktigt ut som skyldig till två mord. En anhörig till Möller kräver nu att Norstedts rättar till felen i en eventuell nästa upplaga.

I boken Nordens farligaste kvinna, som recenserades i SFT i juni, pekar författaren Jovan Rajs ut en man vid namn Olle Möller som skyldig till två mord på små flickor på 1950-talet. Men sanningen är att han dömdes för två helt andra mord, mot sitt nekande.En anhörig till Möller kommer nu att kontakta förläggaren, Norstedts förlag, för att förmå dem att ta bort dessa felaktigheter i eventuellt nya upplagor.– Det är viktigt att sanningen kommer fram. Rajs har blandat ihop olika rättsfall och inte kontrollerat källorna ordentligt, säger den efterlevande till Stockholms Fria Tidning.Det märks att det inträffade fortfarande är ett öppet sår hos anmälaren. I boken hänvisar Rajs till vad rättsmedicinaren Robert Grundin ska ha sagt om "Möllers koffertmord".Robert Grundin bekräftar för SFT att Jovan Rajs pekar ut fel person och har förväxlat mordfall i sin bok.

Rättegångarna mot Olle Möller tillhör de mest omdiskuterade i svensk kriminalhistoria. 1939 hittades den 10-åriga flickan Gerd strypt. Efter ett tag riktades misstankarna mot Olle Möller, då en rad indicier ansågs komprometterande för honom. Möller dömdes till tio års straffarbete för dråp. Han fortsatte envist att hävda sin oskuld och en rad personer kämpade under årens lopp för att han skulle få resning, övertygade om att ett justitiemord begåtts. Även inom polisen fanns det misstankar om att ett rättsövergrepp skett. Trots att Möller satt bakom lås och bom fortgick Gerd-utredningen. Misstankarna riktades bland annat mot en ingenjör samt en präst, som dock släpptes efter förhör.1948 frigavs Möller. Han flyttade efter några år från Stockholm, då han var ökänd som "Gerd-mannen". 1959 hittades den 34-åriga kvinnan Rut död utanför Örebro, där Möller nu bodde. Han dömdes för mordet och hamnade återigen i fängelse. Även denna dom ifrågasattes och synen på Möller delade folk i två läger. Många såg honom som en förslagen barnamördare. Det fanns polismän som var övertygade om att Möller även hade mördat femåriga Kerstin 1955."Du klarade dig undan Kerstin men nu skall vi djävlar i min själ nita dig för Rut", ska en av utredarna ha sagt till honom.

Under fängelsetiden greps den person som mördat Kerstin och när han utfrågades om detta mord kallade han henne för Gerd. En febril aktivitet inleddes nu av rättsväsendet för att undersöka om Kerstins mördare även var skyldig till mordet på Gerd. Mannen fälldes för Kerstin-mordet, men man fann inga bevis för att han även skulle ha mördat Gerd.De sista åren av Möllers fängelsevistelse tillät Kriminalvårdsstyrelsen honom att ta ut fler permissioner än vad som var gängse praxis vid den tiden. Enligt författaren och journalisten Henry Sidoli berodde det på en utbredd uppfattning inom kriminalvården att han var oskyldig. 64 år gammal släpptes Möller fri 1970. Han flyttade till Hidingsta där han bodde ensam och ägnade sig åt kalkonuppfödning. 1973 hittades en sexårig flicka mördad i Göteborg. En mängd rykten spreds att Möller var den skyldige, men en 60-årig man kunde bindas till mordet och ryktena ebbade ut.

1983 avled Olle Möller. Nerikes Allehanda skrev: "Olle Möller är död men fallet Olle Möller lever vidare". Ett år senare undertecknade ett vittne från Gerd-rättegångarna ett dokument där han erkände att han vittnat falskt mot Möller. Ett av skälen var att han hade hoppats få del av den belöning som utlovats för lösandet av mordet på Gerd.Den legendariske kriminalreportern Börje Heed skriver i sin bok Brott som skakat Sverige om sitt sista samtal med Möller och vad han då yttrade: "Människorna har varit vrånga mot mig. Två gånger har de berövat mig friheten, fast jag båda gångerna var helt oskyldig".SFT har sökt Norstedts för en kommentar, men utan framgång.

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria