Fria.Nu

Skarp kritik mot avvisningar av Darfur-flyktingar från Israel

EU:s stängda gränser får allt fler afrikanska flyktingar att istället försöka ta sig till Israel. Många har dödats av egyptiska soldater när de försöker korsa gränsen, och de som kommer fram riskerar att deporteras till Egypten. Men avvisningar av flyktingar från Darfur har väckt debatt i Israel.

Förra lördagen sköts en kvinna från Eritrea till döds av egyptiska soldater när hon under natten försökte korsa gränsen till Israel. Den 24-åriga Hana Mohamed förblödde till döds i en ambulans efter att ha skjutits i benen, säger källor inom armén till nyhetsbyrån AFP. Därmed blev hon det senaste av en lång rad offer, som till skillnad från den unga Hana oftast förblir anonyma. I juli dödades en sudanesisk kvinna på samma sätt, och i augusti sköts en sudanesisk man och två misshandlades till döds av egyptiska soldater. Otaliga andra har sårats allvarligt. Däribland två 14-åriga turkiska pojkar som sköts när de försökte korsa gränsen tillsammans med sin far i oktober.

Den växande strömmen av afrikanska flyktingar till Israel är delvis en konsekvens av att EU i samarbete med nordafrikanska stater som Libyen och Marocko har skärpt bevakningen av Europas södra gräns. Det har blivit svårare att ta sig till Italien och Spanien sjövägen, och båtflyktingar tvingas ta allt längre och farligare rutter för att undgå gränspolisens patruller. Att korsa öknen i Sinai ses därför av många som ett bättre alternativ, trots riskerna.

Enligt israeliska myndigheter har nästan 3 000 personer tagit sig in i landet illegalt via den 250 kilometer långa gränsen mot Egypten under de senaste åren. I juni i år anlände cirka 50 om dagen enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR. I somras lovade Egyptens president Hosni Mubarak att göra mer för att stoppa strömmen av flyktingar till Israel. Samtidigt gick han med på att ta tillbaka avvisade sudanesiska flyktingar.

Deporteringarna har dock väckt kraftig kritik från människorättsorganisationer, eftersom flyktingar från Sudan och andra afrikanska länder lever under mycket svåra omständigheter i Egypten, där stödet från staten är obefintligt och diskrimineringen av mörkhyade utbredd.

För två veckor sedan avslöjades också att 48 sudaneser från Darfur som deporterades till Egypten i augusti därefter kan ha skickats vidare till Sudan, trots att landets regering lovat att straffa sudanesiska medborgare som tagit sig till Israel. Israels premiärminister Ehud Olmert har flera gånger hävdat att han fått ett löfte från Egypten att inga avvisade flyktingar skulle skickas vidare till Sudan.

– Egyptierna försäkrade oss att de behandlar flyktingar på sitt territorium rättvist, säger Mark Regev, talesman för Israels utrikesministerium, till den israeliska Haaretz.

Egyptens regering har dock inte bekräftat att någon överenskommelse om de sudanesiska flyktingarna existerar. De 48 som avvisades i augusti skickades tillbaka till Egypten inom 24 timmar efter att de korsat gränsen, utan att få sina asylskäl prövade och i strid mot FN:s flyktingkonvention från 1951.

Frågan är extra känslig i Israel, eftersom många av de sudanesiska flyktingarna kommer från den krigshärjade Darfur-regionen. Många ser det som skandalöst att den judiska staten avvisar flyktingar från ett område där det enligt vissa bedömare pågår ett folkmord. I augusti krävde 63 medlemmar av Knesset i ett upprop att regeringen upphör med avvisningar av sudanesiska flyktingar till Egypten.

"Flyktingarna behöver skydd, och det judiska folkets historia och demokratiska och humana värderingar gör det till en moralisk plikt för oss att ge dem en fristad" skrev de i uppropet.

Men snarare än att låta dem stanna i Israel permanent föreslog de att flyktingarna skulle få stanna tillfälligt tills de kunde tas emot av ett säkert tredje land. Samtidigt förespråkade några av dem byggandet av ett högt stängsel längs gränsen till Egypten för att hindra fler flyktingar att ta sig in i landet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

Fria.Nu

Egypten måltavla för ilska i arabvärlden

Medan kriget i Gaza fortsätter och oron för en blodig markoffensiv växer har en våg av protester svept över Mellanöstern. Ilskan riktas lika mycket mot Egyptens medverkan i belägringen av Gaza som mot Israels bombkampanj, och de allra starkaste protesterna har kommit från den egna befolkningen.

Fria.Nu

Svartsjukedrama skakar Egyptens regering

Mordrättegången mot en av Egyptens mäktigaste män kastar en lång skugga över landets styrande parti. För att förbättra sitt rykte efter en rad skandaler lovar partiet nu gratis aktier till alla medborgare i samband med kommande försäljningar av statliga företag.

Fria.Nu

"Regeringen ger med högra handen och tar med den vänstra"

Höjda bränslepriser väcker ilska i Egypten, där höga matpriser redan orsakat dödliga kravaller. Regeringen skyller inflationen på globala faktorer, men de senaste årens växande klyftor har gjort landet extra sårbart för de stigande globala matpriserna.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria