Stockholms Fria

Husen ska stå kvar

När Nya Karolinska sjukhuset reser sig i glas och betong får hyreshuset på Olof af Acrels väg 8 inte längre plats. Landstinget har väntat in i det sista med beskedet som kom som en fullständig överrakning för de boende.

– På ett möte berättade de att "så här har vi bestämt, så här blir det", säger Marianne Jönsson.
Hon har bott i grannhuset, som även det står under rivningshot, sedan det byggdes 1964 och har själv jobbat på Karolinska i 40 år.
De två hyreshusen rymmer nära 200 lägenheter och många av de boende är liksom Marianne före detta anställda på Karolinska som nu får flytta på sig när deras forna arbetsplats växer.
– Nu är det deras före detta arbetsgivare som är på väg att kasta ut alla, säger Aino Pääkkö, hyresgäst sedan 25 år tillbaka.
Informationsansvarige för Nya Karolinska Tomas Philipp är medveten om de boendes ilska men menar att man måste se till en större helhet.
– Det är ju så när man ska bygga ett nytt sjukhus mitt i stan att det är en del saker som kan ligga i vägen.
Han menar också att landstinget har ett ansvar att ordna fram ersättningsbostäder. Men ordföranden i Solnas hyresgästförening Liz Grennstam tror att det kommer att bli svårt att hitta hundra likvärdiga lägenheter, eller nära tvåhundra om även sjuan rivs. En lösning som det talats om är att rusta upp en gammal administrationsfastighet på området.
– Men då blir det i närmaste nyproduktionshyror skulle jag kunna tänka mig, säger Liz Grennstam.

Li Bjelkebo har bott i huset över trettio år och hon är liksom de övriga hyresgästerna upprörd över planerna.
– Jag tycker inte om det. Jag förstår inte varför de ska riva fint fungerande hus. Som du ser är det ju inte ett rivningsobjekt, säger Li och slår ut med armarna mot husets entré.
Marianne Jönsson ansluter i ilskan och betonar också att de boende inte har gett upp:
– Husen ska stå kvar. Här blir det ingen väg, inget labb!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Facklig kritik mot nya Karolinska

Fyra fackförbund kräver att byggstarten för Nya Karolinska sjukhuset i Solna skjuts upp. De menar att den utredning som ska ligga till grund för beslutet är bristfällig och inaktuell.

Klimatprogram sjunger på sista versen

Trots tal om vikten av insatser för att motverka klimathotet stryps bidragen till klimatinvesteringsprogrammen. Den åtgärd som regeringen istället vill se innehåller knappt hälften så mycket pengar.

Fria.Nu

Borgarna sjösätter Plan B

När de boende i ytterstaden inte visar intresse för att ombilda öppnar majoriteten i stadshuset för försäljning av allmännyttiga fastigheter till privatvärdar. SFT:s Olle Sundgren frågar sig om detta är borgerlighetens Plan B för att sätta bruksvärdessystemet ur spel.

Fackförbund fruktar privatiserade verk

En statlig utredning föreslår att Banverkets och Vägverkets lönsamma delar bolagiseras. När beslutet är klubbat i riksdagen nästa sommar ligger vägen öppen för privatisering.

Fria.Nu

Ett kilo kaffe? Det blir 312 kronor

312 kronor för ett kilo kaffe. 26 kronor för en liter bensin. Det är de priser som skulle råda om resten av samhället följde SL:s prishöjningar.

© 2024 Stockholms Fria