Fria.Nu

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för ofattbara 62 miljarder kronor. Här tipsar Fria Tidningar om gåvor som inte bara gläder den du ger dem till utan även kan förbättra villkoren för den som producerar dina klappar.

Julen handlar för många om att umgås med släkt, familj och vänner, att se barnens glädje. Men det handlar även om att konsumera. Varje jul konsumerar svenskarna för tiotals miljarder kronor, och så även i år. För många består en naturligt del av förberedelserna inför julafton i att planera och handla julklappar. Men att köpa julklappar är alltid lika svårt och att få ihop bra och minnesvärda gåvor till släkt och vänner kan vara en utmaning. En god idé kan vara att tänka på var julklappen kommer ifrån, det vill säga under vilka förhållanden varan produceras, menar Daniel Sommerstein på Rättvisemärkt.
– Att välja rättvisemärkt som julklappar är ju extra bra, säger han. Julklappar ger man ju till sådana som man bryr sig om och vill väl. Genom att köpa rättvisemärkt kan man samtidigt se till att människor som producerar klapparna inte far illa.
Annika Gyllholm på nätbutiken Hildur anser att det viktiga inte är att handla allt rättvisemärkt, men att det är viktigt att tänka på vad man handlar.

Hildur satsar på ekologiskt och rättvist tänkande genom hela produktionskedjan.
Butiken specialiserar sig på kläder och accessoarer men har även ekologiskt och rättvisemärkt te till försäljning.
– Det är bra att alltid tänka på under vilka förhållanden varorna tillverkas. I dag har vi tillräcklig kunskap, varför då välja något som på- verkar människor negativt, säger Annika Gyllholm.
Även på Afroart i Stockholm, där man säljer textilier, korgar och leksaker som är tillverkade under schyssta arbetsförhållanden, anser man att det är en god idé att köpa rättvisemärkt.
– Det är viktigt att sätta miljö och människa i fokus, säger Gunilla Lundberg på Afroart
Allt fler får upp ögonen för rättvisemärkta produkter. Det vill säga för produkter som enligt Rättvisemärkt är producerade under bra villkor och vars produktion är skonsam mot miljön.
Varje kvartal är bättre än föregående, enligt Daniel Sommerstein. Hur julhandeln påverkar vet man inte, men man räknar med att försäljningsvärdet av rättvisemärkta produkter under kvartal fyra kommer att uppgå till mellan 80 och 100 miljoner kronor.
Under 2006 konsumerades rättvisemärkta produkter för totalt 15 miljarder kronor runt om i världen.
– Vi har ingen uppskattning för julhandeln specifikt. Våra siffror är kvartalsbaserade, så det är svårt att säga bara för själva julhandeln.
Vad man dock kan säga är att julhandeln ökar för varje år. Årets decemberförsäljning kan komma att landa på 62 miljarder kronor enligt Handelns utredningsinstitut. Omsättningsökningen i julhandeln kommer att bli den största sedan 1999.

Vad skulle det innebära om en större del av dessa pengar satsades på rättvisemärkt?
– Rent teoretiskt skulle det innebära enorma skillnader för odlare som skulle få in enorma summor att investera i sin produktion och sina samhällen och anställda, säger Daniel Sommerstein. Det skulle även innebära att andra som ännu inte säljer rättvisemärkt skulle få upp ögonen för detta och inse att det finns en stor efterfrågan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Naturvårdsverket överklagar beslut om guldgruva i Lycksele

Miljödomstolen har bestämt att företaget Lappland Goldminers får bryta guld i södra Lappland. Tre markägare överklagar beslutet för att gruvan kommer att förstöra naturen. Naturvårdsverket överklagar också. De säger att Lappland Goldminers inte kommer att ta hand om avfallet från gruvan tillräckligt bra.

Fria.Nu

Nu finns en bok om att sälja varor och tjänster till staten

Kommunerna, landstingen och staten köper varor och tjänster för 400 miljarder kronor om året. Mest köper de från företag som svenskar äger. Men nu finns en bok som berättar för invandrade företagare hur man gör när man är med i en offentlig upphandling.

Fria.Nu

Utsläppsrätter utan nämnvärd effekt

Handeln med utsläppsrätter har inte minskat utsläppen nämnvärt, ändå är många fortsatt positiva. Kostnadseffektiv, säger vissa, men det finns även kritik, bland annat mot att handeln orsakat högre elpriser.

Fria.Nu

Tuffa sparkrav i Skarpnäck nästa år

Stora sparkrav är konsekvensen av den verksamhetsplan och budget som antogs vid Skarpnäcks stadsdelsnämnd i början av december. Större barngrupper, färre boendestödjare och mindre anslag till ekonomiskt bistånd är bara några av konsekvenserna.

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för 62 miljarder kronor. Sesam ger tips om julklappar som gör många människor glada: både den som får julklappen och dem som har producerat den.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria