Förlegade värderingar i feelgoodfilm | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Förlegade värderingar i feelgoodfilm

The Jane Austen book club är ännu en i raden av feelgoodfilmer. Ett romantiskt vardagsdrama om äktenskapliga komplikationer, vänskap och kärlek. "En klar kandidat till säsongens ljummaste tantmysfilm", skriver Maria Knutsen-Öy.

Varje julhelg kommer osvikligt ett antal mer eller mindre meningslösa feelgoodfilmer upp på Sveriges på sistone även i övrigt rätt andefattiga biorepertoar. Naturligtvis är detta år inget undantag. En klar kandidat till säsongens ljummaste tantmysfilm är The Jane Austen book club, ett romantiskt vardagsdrama om äktenskapliga komplikationer, vänskap och kärlek där handlingen, som namnet antyder, spinner kring en bokcirkel med inriktning på just Jane Austens böcker.

Jocelyns älsklingshund har nyligen dött och hon befinner sig i outsäglig sorg. Samtidigt blir bästa väninnan Sylvia dumpad av sin man efter 25 års lyckligt äktenskap. Båda behöver tröstas, ett faktum som inte går deras allvetande äldre väninna Bernadette förbi. Och finns det någon bättre metod för att rädda två krisande medelålders kvinnor än att dra igång en bokcirkel tillägnad favoritförfattaren Jane Austen? Efter att den omhändertagande Bernadette skrapat ihop ytterligare tre vilsna själar som behöver tas omhand (en datanörd, en neurotisk fransklärarinna, en lesbisk tonårsdotter) börjar sällskapet träffas för diskussioner kring böckerna på mysiga platser, och vad det lider börjar alla de sex deltagarna förstå sig själva genom Austens verk.
Husguden blir även deras ledstjärna när livsavgörande beslut med moraliska betänkligheter ska fattas i de sex personliga sidohistorierna, alla med lös anknytning till det Austenverk som läses för tillfället. Genom att fråga sig hur Jane skulle ha tacklat situationen gör de inblandade både förnuftiga och moraliskt helt korrekta val i livet, vilket naturligtvis leder till ett kollektivt lyckligt slut.

Jag förstår grejen med att just mellandagarna traditionsenligt viks för lättsamma filmer. Vitsen torde vara att vi ska få slappna av och 'unna oss' någonting alldeles onödigt festligt efter julstress i synnerhet och vardagsstress i allmänhet.
Regissören Robin Swicords uttalade tanke med The Jane Austen Book Club, som bygger på den amerikanska författarinnan Karen Joy Fowlers bestsäljare med samma namn, är att en berättelse kring just Austens lantligt romantiska böcker ska fungera som en liten oas av värme och lugn för den karriärinriktade storstadsmänniskan. Vilket i och för sig är en vettig tanke. Personligen är jag ingen kvalitetsfilmsfascist och har ingenting emot feelgoodgenren som sådan. Rena underhållningsfilmer kan vara mycket trevliga och definitivt fylla sitt syfte som lyckospridare. Men det måste finnas någon måtta för hur dum en film får vara.

The Jane Austen book club har i princip alla ingredienser som krävs för att göra dig arg. Förutom en korkad intrig och en rätt lös koppling till de Austenverk som ska fungera som filmens motor, är de urvattnade karaktärerna så stereotypa och, trots ivriga försöka att bevisa motsatsen, i total avsaknad av komplexitet, att de blir parodier på sig själva. Exempel: den neurotiska lärarinnan Prudie är svår och intellektuell och följaktligen klädd i svarta kläder och pageklippt svart hår. Fumlige datanörden Grigg älskar science fiction och visar sig vara jättesmart till allas förvåning. Och tuffa singelkvinnan Jocelyn, som 'vill' leva ensam, längtar egentligen efter en man trots att hon inte förstår det själv.

Men detta skulle ha varit förlåtligt, kanske till och med charmigt, om det inte vore för de otroligt förlegade värderingar som förs fram. Glorifierandet av äktenskap och familj, den påtagliga fördomsfullheten gällande såväl ålder som kön och den irriterande inställningen att allas mål i livet trots allt är romantik och trygghet. Inte minst är det outsägliga hyllandet av moral, som i slutändan står ut som filmens budskap, faktiskt ganska läskigt.
Istället för att känna mig avkopplad och mysigt varm inombords lämnar jag salongen riktigt förbannad. Så mycket för den feelgood-upplevelsen.

Fakta: 

The Jane Austen Book Club
Manus och regi: Robin Swicord
I rollerna: Maria Bello, Emily Blunt, Kathy Baker,
Amy Brenneman, Hugh Dancy, Jimmy Smiths m. fl.
Distribution: Sony Pictures Releasing
Premiär: 25 december

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria