Fortfarande dör många i trafiken | Stockholms Fria
Fria.Nu

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

Förra året dog 470 personer i trafikolyckor. År 2006 dog 445 personer i trafiken. Cirka 4 000 personer blev svårt skadade i trafikolyckor.Regeringen beslutade om nollvisionen 1997. De bestämde att man skulle försöka minska olyckorna. Man skulle jobba lång-siktigt. 2007 skulle högst 270 personer dö i trafikolyckor.Mest är det Vägverket som jobbar med nollvisionen. Vägverket har byggt om vägar för att de ska bli säkrare. Vägverket har informerat om hur man ska göra i trafiken: använda bilbälte, köra nykter och inte köra för fort. Ändå dör lika många. Varför?Det är bra tider i Sverige. Fler har råd att köpa bil. Det blir fler bilar på vägarna. Men olyckorna beror inte bara på det, säger Jan Sandberg på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.– Man måste göra mer för att färre ska dö, säger han till Dagens Nyheter.

Jan Sandberg säger att polisen måste få mer pengar så att de kan vara ute på vägarna mer. Han tycker att samhället ska ge mer pengar till trafik-säkerhet.I år gäller nya hastighetsgränser. Vägverket och kommunerna får välja mellan fler olika hastigheter. Tidigare fanns hastighetsgränserna 30, 50, 70, 90 och 110 kilometer i timmen. I år kommer även skyltar med 20, 40, 60 och 100. På motorvägar får man köra 120 kilometer i timmen.Med fler hastighets-gränser tror man att fler kommer att köra lagom fort. Då kommer också att trafiken bli säkrare.Lätt svenska: Malin Bergendal

Rekommenderade artiklar

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Fria.Nu

Man får ha långärmad tröja i simhallen

Det var fel av badvakterna att tvinga två kvinnor lämna simhallen på grund av sin klädsel, sa hovrätten. Kvinnorna hade långärmade t-shirts, joggingbyxor och huvudduk.

Fria.Nu

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Fria.Nu

Affärer säljer gammal köttfärs

Flera Ica Maxi-affärer säljer gammal köttfärs. När köttfärsen är för gammal, skriver de nya datum på den. De skriver att köttfärsen är mald samma dag. Det berättar SVT:s program Uppdrag granskning.

Fria.Nu

© 2019 Stockholms Fria