Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby | Stockholms Fria
Fria.Nu

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Den 15-årige pojken blev skjuten till döds i Rödeby, Blekinge, i oktober förra året. En annan pojke blev allvarligt skadad. En man hade skjutit mot ungdomarna. Nu har rättegången mot mannen börjat.
Varför sköt mannen mot ungdomarna? Mannen har berättat att han och hans familj hade varit trakasserade länge. Ungdomarna trakasserade mannens 19-årige son, som är lätt begåvnings-handikappad. Ungdomarna brukade komma på sina mopeder ut till gården där familjen bor. De brukade ropa och förstöra. Bland annat brukade de förstöra familjens brevlåda och skriva saker på familjens bil. Familjen hade gjort flera polis-anmälningar, men polisen hjälpte dem inte.
Den här dagen hade några pojkar på mopeder kört upp bredvid mannens bil. Pojkarna ryckte upp bildörren. Mannen körde nästan på pojkarna. När han kom hem var han väldigt upprörd. Han drack whiskey för att bli lugn.

En pojke berättade att en bekant till 50-åringen och hans familj hade slagit honom i huvudet samma dag. Personen hade sagt att han skulle lämna familjen i fred.
På kvällen hade de åkt ut till gården för att prata, berättade pojken.
Pappan och sonen har berättat att pojkarna skrek och hotade. Pappan berättade att han mådde väldigt dåligt och blev mycket rädd. Han ville bara få bort pojkarna från gården. Han hämtade sitt gevär. Han sköt mot pojkarna. Han har berättat att han bara ville skjuta tills de låg ner.
En pojke dog. Pojkens familj och vänner säger att han inte var den som bråkade mest. De säger att pojken mest var intresserad av motocross och att han bara ville prata med familjen den här kvällen.

Det har varit jobbigt i Rödeby sedan pojkarna blev skjutna. En del människor står på mannens sida. Men andra står på pojkarnas sida. Nu finns mer fält-assistenter och fler poliser i Rödeby för att ingenting mer ska hända. Några personer har skrivit elaka saker på internet och hotat familjen eller andra ungdomar.
Den 50-årige mannen säger att han tycker att det som har hänt är hemskt. Han är åtalad för mord och mordförsök. Men själv säger han att han inte ville döda någon.
Rättegången fortsätter under veckan.
Lätt svenska: Malin Bergendal

Rekommenderade artiklar

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Fria.Nu

Man får ha långärmad tröja i simhallen

Det var fel av badvakterna att tvinga två kvinnor lämna simhallen på grund av sin klädsel, sa hovrätten. Kvinnorna hade långärmade t-shirts, joggingbyxor och huvudduk.

Fria.Nu

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

Fria.Nu

Affärer säljer gammal köttfärs

Flera Ica Maxi-affärer säljer gammal köttfärs. När köttfärsen är för gammal, skriver de nya datum på den. De skriver att köttfärsen är mald samma dag. Det berättar SVT:s program Uppdrag granskning.

Fria.Nu

© 2019 Stockholms Fria