Fria.Nu

Naturvårdsverket överklagar beslut om guldgruva i Lycksele

Miljödomstolen har bestämt att företaget Lappland Goldminers får bryta guld i södra Lappland. Tre markägare överklagar beslutet för att gruvan kommer att förstöra naturen. Naturvårdsverket överklagar också. De säger att Lappland Goldminers inte kommer att ta hand om avfallet från gruvan tillräckligt bra.

Lappland Goldminers AB vill bryta guld i Fäboliden i södra Lappland. Miljödomstolen säger att de får bryta högst fem miljoner ton malm per år. Naturvårdsverket tycker att beslutet är dåligt och vill att man ändrar det.Tre markägare tycker också att beslutet är dåligt. Beatrice Pontén är en av dem. Hon säger till tidningen Ny Teknik:– Företaget har ansökt om att få bryta guld i 5–15 år. Men de förstör naturen i området för all framtid.

Karl-Åke Johansson är chef för Lappland Goldminers. Han tycker att Naturvårdsverket gör fel.– Först var de med i miljödomstolens förhandlingar. Sedan överklagade de beslutet. Man gör inte så. De visar att de inte bryr sig om lagen, eller att det blir dyrt för oss och för domstolen, säger han.Ann-Marie Fällman på Naturvårdsverket tycker inte att de gör fel. Hon säger:– Först när domen kommer, kan man se hur domstolen ser på hur man ska skydda naturen. Först då kunde vi se att vi tyckte olika. Därför kunde vi inte överklaga tidigare.

Naturvårdsverket har inte varit aktivt i förhandlingarna eftersom länsstyrelsen har förhandlat åt dem. De tycker inte att länsstyrelsen har gjort fel. Men de tycker att delar av domen är fel.– Kraven på hur företaget ska ta hand om avfallet är för låga, säger Fällman.Det kommer att bli avfall med arsenik från gruvan. Kerstin Cederlöf på Naturvårdsverket säger:– Vi tycker att företaget måste täcka över avfallet med mer jord. Vi tycker också att de har tänkt fel om vilket avfall som är farligt.Men Karl-Åke Johansson säger att Naturvårdsverket har fått svar på det. Han är också arg för att det blir dyrt för företaget att de överklagar.Gruvan ska ligga i Lycksele kommun. Man tror att det blir en av Europas största guldgruvor. 250 personer kommer att få jobb där. Lappland Goldminers förlorar pengar när gruvan blir försenad.– Aktierna blir mindre värda. Aktie-ägarna har förlorat 200 miljoner kronor. Vi vet inte hur mycket andra kostnader det blir, säger han.I måndags kostade ett gram guld 211 kronor på råvarumarknaden i USA.

Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu finns en bok om att sälja varor och tjänster till staten

Kommunerna, landstingen och staten köper varor och tjänster för 400 miljarder kronor om året. Mest köper de från företag som svenskar äger. Men nu finns en bok som berättar för invandrade företagare hur man gör när man är med i en offentlig upphandling.

Fria.Nu

Utsläppsrätter utan nämnvärd effekt

Handeln med utsläppsrätter har inte minskat utsläppen nämnvärt, ändå är många fortsatt positiva. Kostnadseffektiv, säger vissa, men det finns även kritik, bland annat mot att handeln orsakat högre elpriser.

Fria.Nu

Tuffa sparkrav i Skarpnäck nästa år

Stora sparkrav är konsekvensen av den verksamhetsplan och budget som antogs vid Skarpnäcks stadsdelsnämnd i början av december. Större barngrupper, färre boendestödjare och mindre anslag till ekonomiskt bistånd är bara några av konsekvenserna.

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för 62 miljarder kronor. Sesam ger tips om julklappar som gör många människor glada: både den som får julklappen och dem som har producerat den.

Fria.Nu

Ge bort en rättvis julklapp

I år julhandlar svenskarna för ofattbara 62 miljarder kronor. Här tipsar Fria Tidningar om gåvor som inte bara gläder den du ger dem till utan även kan förbättra villkoren för den som producerar dina klappar.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria