Man får ha långärmad tröja i simhallen | Stockholms Fria
Fria.Nu

Man får ha långärmad tröja i simhallen

Det var fel av badvakterna att tvinga två kvinnor lämna simhallen på grund av sin klädsel, sa hovrätten. Kvinnorna hade långärmade t-shirts, joggingbyxor och huvudduk.

I april 2004 gick två kvinnor till simhallen i Kärra i Göteborg. Kvinnorna följde med sina barn som skulle bada. Kvinnorna följde med in till bassängen eftersom de ville titta till sina barn.

Simhallens regler sa att man ska kortärmad tröja och shorts, om man inte har baddräkt. Därför kom badvakten fram till kvinnorna och sa att de måste byta kläder. Men kvinnorna ville inte byta kläder. De förklarade att de var muslimer och att deras tro förbjöd dem att bära lättare klädsel. Men badvakten lät inte kvinnorna vara kvar vid bassängen.Diskrimineringsombudsmannen, Katri Linna, anmälde badet för diskriminering. Tingsrätten beslutade att Göteborgs stad hade rätt att tvinga kvinnorna lämna simhallen. DO överklagade till hovrätten. Hovrätten beslutade förra veckan att det var fel.– Vi är två oskyldiga människor som har tagit reda på fakta och följt lagar och regler. Ändå blir vi diskriminerade. Det kändes underbart att få veta att vi har rätten på vår sida, säger Houda Morabet till Sveriges Radio.– Samhället ska markera att man kan ha religiös klädsel när man gör vanliga saker, som att vara med barnen i simhallen, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna till Sveriges Radio.

Rekommenderade artiklar

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Fria.Nu

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Fria.Nu

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

Fria.Nu

Affärer säljer gammal köttfärs

Flera Ica Maxi-affärer säljer gammal köttfärs. När köttfärsen är för gammal, skriver de nya datum på den. De skriver att köttfärsen är mald samma dag. Det berättar SVT:s program Uppdrag granskning.

Fria.Nu

© 2019 Stockholms Fria