Regeringen vill ha nya betyg | Stockholms Fria
Fria.Nu

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Förra veckan berättade utbildningsminister Jan Björklund om regeringens förslag till nya betyg i skolan. I dag finns det tre olika betyg i grundskolan: Godkänt, Väl godkänt och Mycket väl godkänt. I gymnasiet finns också betyget Icke godkänt.– Vi vill uppmuntra flitiga elever. Det lönar sig mer att studera flitigt om det finns fler olika betyg, säger Jan Björklund.De nya betygen kommer att vara bokstäver. A,B,C,D och E är godkända betyg. A är högsta betyg. F är icke godkänt.– Jag vill att det ska vara lättare att få ett högre betyg. Många elever undrar i dag varför man kan få Godkänt för mycket olika resultat. Det nya systemet blir mer rättvist, säger Jan Björklund.

Ännu är de nya betygen bara ett förslag från regeringen. De ska skicka ut förslaget på remiss. Sedan ska Regeringskansliet arbeta med förslaget. När det är färdigt, ska regeringen lägga förslaget som proposition till riksdagen. Då får riksdagen rösta om det. Om de flesta röstar ja, börjar de nya betygen gälla. Regeringen föreslår att de ska börja gälla år 2010.

De nya betygen ska gälla i grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Eleverna ska få betyg från årskurs 6.Partierna i regeringen är moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna. De tycker att förslaget är bra. De andra partierna i riksdagen är socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Mats Pertoft från miljöpartiet tycker inte om regeringens sätt att arbeta med de nya betygen. De har inte pratat med andra partier om det utan själva gjort ett förslag. Om det blir en ny regering efter nästa val, kanske den nya regeringen bestämmer om nya betyg igen.– Den svenska skolan måste få ett betygssystem som håller över nästa val och många år framåt, säger Mats Pertoft.

Socialdemokraterna säger också att det är viktigt att alla partier är överens om de nya betygen. De vill diskutera frågan mer med de andra partierna.Lätt svenska: Malin Bergendal

Rekommenderade artiklar

Man får ha långärmad tröja i simhallen

Det var fel av badvakterna att tvinga två kvinnor lämna simhallen på grund av sin klädsel, sa hovrätten. Kvinnorna hade långärmade t-shirts, joggingbyxor och huvudduk.

Fria.Nu

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Fria.Nu

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

Fria.Nu

Affärer säljer gammal köttfärs

Flera Ica Maxi-affärer säljer gammal köttfärs. När köttfärsen är för gammal, skriver de nya datum på den. De skriver att köttfärsen är mald samma dag. Det berättar SVT:s program Uppdrag granskning.

Fria.Nu

© 2019 Stockholms Fria