Inledare


Per Gahrton
Fria.Nu

Dags att börja älska EU enligt Bohman?

Kan en moderat någonsin rösta för ett socialdemokratiskt förslag? Nej, inte enligt förre moderatledaren Gösta Bohmans principer. För när en antiarabisk, kärnvapenälskande USA-tillbedjare börjar tvivla på sin livslånga EU-kärlek, går det då inte att finna dolda kvaliteter hos EU? Det skriver Per Gahrton.

Kan en Palestinavän tycka att kibbutzer är intressanta sociala experiment? Kan en antikommunist godta statliga företag? Kan en moderat någonsin rösta för ett socialdemokratiskt förslag? Nej, inte enligt förre moderatledaren Gösta Bohman, om man ska tro hans efterträdare Ulf Adelsohn. Enligt Bohman-principen är det inte trovärdigt att någonsin företräda samma ståndpunkt som sin huvudmotståndare. Hederligt folk kan aldrig, aldrig 'stå på samma sida' som föraktliga personer. Om motståndaren byter sida måste man också själv göra det, för att aldrig någonsin hamna på samma!

Enligt Bohman-principen är det därför dags för alla hederliga, demokratiska, solidariska, fredsälskande EU-motståndare att ompröva sin ståndpunkt. För när en antiarabisk, kärnvapenälskande USA-tillbedjare börjar tvivla på sin livslånga EU-kärlek (DN den 28 juni) - måste inte EU trots allt ha dolda kvaliteter som undgått alla oss som föredrar fredlig samexistens framför supermaktsinvasioner, civilisationskrig och herrefolksockupationer?

Problemet är förstås att Bohmanprincipen har tydliga likheter med den ideologiska grundvalen för den amerikanske 50-talssenatorn McCarthys klappjakt på vänsterfolk - 'guilt by association'. Din ståndpunkts moraliska bärkraft i sig är likgiltig, det enda som betyder något är vem du delar den med. Eftersom alla kända anti-demokratiska rörelser hyser någon detaljåsikt som är förenlig med god demokrati - Hitler var djurvän! - leder McCarthyismen till att alla som över huvud taget uttrycker en ståndpunkt blir potentiellt 'skyldiga' genom att 'dela ståndpunkt' med någon rasistisk, fascistisk, totalitär lära.

Så även om det är frestande - när det är Sveriges rekordhållare i McCarthyistisk personförföljelse som börjar tvivla på EU-paradiset - vore det kanske trots allt förhastat för EU-tvivlare att byta fot och bli EU-älskare. Har man inte kapitulerat för 'guilt-by-association'-hotet och övergett EU-skepsisen för att slippa sverigedemokraternas sällskap vore det väl trots allt litet överdrivet att göra det för att slippa Per Ahlmarks.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria