Högre virkespriser ökar pressen på fjällnära skog | Stockholms Fria
Fria.Nu

Högre virkespriser ökar pressen på fjällnära skog

Den stora efterfrågan och de upptrissade priserna på skogsvirke gör att skogsbolagen söker sig till områden som innan inte ansetts som lönsamma. Nu hotas stora ytor av den fjällnära skogen av avverkning.

FRIA TIDNINGEN – Vi behöver en lag för att skydda den fjällnära naturen. Vårt nuvarande skydd räcker inte när ekonomin förändras, säger Mirjam Lööf, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen.
Sträckan mellan Sälen och Riksgränsen är Västeuropas största sammanhängande naturområde och vissa delar av den är helt orörd. Bältet har av skogsbolag ansetts som lågproduktivt och svårtillgängligt. Men bristen på skogsvirke ackompanjerat av höjda priser och stor efterfrågan gör att det för första gången på länge blivit lönsamt att avverka fjällnära skog.

Det kunde Naturskyddsföreningen konstatera när de gjorde en stickprovskontroll i Jämtlands län. 1 700 hektar fjällnära skog är avverkningsanmäld i regionen, vilket i de flesta fall betyder att skogen ska huggas ner. Nu kräver föreningen att regeringen kompletterar skogspropositionen med ett skydd för det unika arvet.
– Det är viktigt att förstå att det här inte är en långsiktig lösning, det här är snabba pengar på bekostnad av naturen och den biologiska mångfalden, säger Mirjam Lööf.
Jörgen Sundin, skogskonsult på Skogsstyrelsen i norra Jämtland, berättar att han märkt att avverkningstakten har ökat. Men han är inte lika orolig över konsekvenserna för de fjällnära skogarna.
– Den stora ökningen på avverkningarna gäller andra skogar i regionen. Den fjällnära skogens areal är lagskyddad till 40 procent. Resten av den är frivilligt skyddad och det är gränser som brukar respekteras av skogsbolagen.

Jörgen Sundin ställer sig tveksam till Naturskyddsföreningens krav att man bör komplettera skogspropositionen med en lag för att skydda resten av den fjällnära naturen.
– Då får man titta på konsekvenserna och vad det skulle kosta. Det skulle förmodligen innebära att man får minska ner på annan skyddad skog nedanför fjällgränserna.

Rekommenderade artiklar

Större klassklyftor en generation in i framtiden

I sista delen av Fria Tidningars granskning av klassamhället spolar vi fram en generation. Daniel Lind, chefsekonom på Unionen, befarar att dagens möjligheter att bryta sig loss från sina klassbojor effektivt är på väg att sopas undan.

– Om några år kanske vi står där, tittar tillbaka och frågar oss vad som egentligen hände, säger han.

Fria.Nu

Studenter följer i föräldrarnas sociala fotspår

När det gäller utbildning faller sällan äpplet långt från trädet. Trots få hinder väljer endast drygt 20 procent av barn till lågutbildade föräldrar att läsa vidare.

– Den sociala bakgrunden betyder tveklöst väldigt mycket, säger Robert Erikson, professor i sociologi på Stockholms universitet.

Fria.Nu

Klass avgör hur bra vård man får

Privatekonomin har betydelse för hur man bemöts och behandlas av sjukvården. En sammanställning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar tydliga exempel på att den offentliga sjukvården i Sverige präglas av klassdiskriminering.

Fria.Nu

Fp trycker på polisen om Cyklopen

Polisens haltande utredning om brandattentatet på kulturhuset Cyklopen har fått kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) att reagera. I ett brev uppmanar hon polisen att intensifiera jakten på gärningsmännen.

– Jag hoppas att polisen tar intryck och att de gör sitt bästa, säger hon.

Veolia överklagar tunnelbanebeslut

Veolia transport överklagar SL:s beslut om att låta Hongkongföretaget MTR ta över tunnelbanedriften. Anledningen är att den franska transportjätten vill pröva den utvärderingsmodell SL hade som grund till beslutet.

© 2019 Stockholms Fria