Marsch för högre löner | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Marsch för högre löner

I tisdags tågade missnöjda sjuksköterskor i Stockholm för lönepåslag på 5 000 kronor. Krav som ligger 1 700 kronor över Vårdförbundets.

I periferin av Vårdförbundets strejk pågår 'löneupproret' där över 10 000 sjuksköterskor hotar med att säga upp sig om deras lönekrav inte tillgodoses. Kraven är en ingångslön på 23 000 kronor och ett lönepåslag på 5 000 kronor. Yrkanden som ligger en bra bit över det Vårdförbundet begär av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att avsluta den pågående strejken.
- Man ska få en lön som man känner att man är värd. I dag ger man allt på jobbet, men när man får sin lön känns det som om allt slit inte är värt något alls, säger Angelica Castillo, sjuksköterska från Västerås som tagit sig till Stockholm för att protestera.
Initiativtagarna till upproret, Fatma Aslan och Rolf Forslund, sjuksköterskor på Centrallasarettet i Västerås, har totalt samlat över 30 000 underskrifter. Besvikelsen riktas främst mot SKL, men även mot Vårdförbundet.
- Vi är missnöjda med att Vårdförbundet lägger sig på en så låg lönenivå för sina medlemmar. Jag står givetvis fast vid att jag kommer säga upp mig om våra krav inte tillgodoses, har Rolf Forslund tidigare sagt till SFT.
Marschen begav sig från Sergels torg till riksdagshuset där krav och namnlistor överlämnades till fyra departement.

Rekommenderade artiklar

Större klassklyftor en generation in i framtiden

I sista delen av Fria Tidningars granskning av klassamhället spolar vi fram en generation. Daniel Lind, chefsekonom på Unionen, befarar att dagens möjligheter att bryta sig loss från sina klassbojor effektivt är på väg att sopas undan.

– Om några år kanske vi står där, tittar tillbaka och frågar oss vad som egentligen hände, säger han.

Fria.Nu

Studenter följer i föräldrarnas sociala fotspår

När det gäller utbildning faller sällan äpplet långt från trädet. Trots få hinder väljer endast drygt 20 procent av barn till lågutbildade föräldrar att läsa vidare.

– Den sociala bakgrunden betyder tveklöst väldigt mycket, säger Robert Erikson, professor i sociologi på Stockholms universitet.

Fria.Nu

Klass avgör hur bra vård man får

Privatekonomin har betydelse för hur man bemöts och behandlas av sjukvården. En sammanställning av Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar tydliga exempel på att den offentliga sjukvården i Sverige präglas av klassdiskriminering.

Fria.Nu

Fp trycker på polisen om Cyklopen

Polisens haltande utredning om brandattentatet på kulturhuset Cyklopen har fått kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) att reagera. I ett brev uppmanar hon polisen att intensifiera jakten på gärningsmännen.

– Jag hoppas att polisen tar intryck och att de gör sitt bästa, säger hon.

Veolia överklagar tunnelbanebeslut

Veolia transport överklagar SL:s beslut om att låta Hongkongföretaget MTR ta över tunnelbanedriften. Anledningen är att den franska transportjätten vill pröva den utvärderingsmodell SL hade som grund till beslutet.

© 2019 Stockholms Fria