Fria.Nu

Kuba bekämpar ingrodd homofobi

I dag firar Kuba den internationella dagen mot homofobi för andra gången. Förra årets halvhjärtade firande ska överträffas med hjälp av tv-debatter, filmvisningar och bokpresentationer. Och politisk stöd från regeringen.

FRIA TIDNINGEN - Det är dags att ta tag i den här frågan på allvar. Därför ger regeringen sitt fulla stöd till kampen mot homofobi, sade sexologen Mariela Castro på en presskonferens i huvudstaden Havanna nyligen.
Mariela Castro är dotter till den nye presidenten Raúl Castro och chef för landets Nationella center för sexualutbildning, Cenesex.
Kubas kommunistparti och dess ungdomsförbund, de statliga departementen och till och med poliskåren sluter upp i firandet av den internationella dagen mot homofobi. Under 1990-talet gjorde polisen ofta räder mot gayklubbar och anklagades för att slå och trakassera homosexuella.

Redan förra veckan inleddes firandet då en statlig tv-kanal lät experter svara på tittarsamtal om homosexualitet och diskriminering. För bara ett årtionde sedan hade ett tv-program om homosexualitet varit otänkbart i Kuba. Så sent som förra året visades filmen Jordgubbar och choklad (1993), som handlar om vänskapen mellan en homosexuell och en ung regeringstrogen kuban, i statlig tv för första gången.
I samband med dagen mot homofobi visas en serie biofilmer i Havanna under rubriken “sexuell mångfald'. I tv kommer Brokeback Mountain, om två homosexuella cowboys i södra USA, att premiärvisas.
Med årets pådrag vill Cenesex glömma misslyckandet förra året. Då begränsades firandet till en visning av filmen Boys don"t cry, om mordet på en ung transsexuell i USA, på en biograf i Havanna. Färre än hundra personer såg filmen. På vägen till biografen förolämpades dessutom flera av deltagarna av förbipasserande, trots att de hade sällskap av Mariela Castro.

Attityden mot homosexuella har så sakteliga förändrats i Kuba sedan 1959. Då fick landets homosexuella veta att socialism och marxistisk revolution går att kombinera med machism och brutal diskriminering av sexuella minoriteter.
Efter Fidel Castros maktövertagande förföljdes homosexuella och placerades i “omskolningsläger', en slags arbetsläger på landsbygden. Revolutionsledarna ansåg då att homosexualitet var en kapitalistisk avart. I mitten av 1960-talet sade Fidel Castro att homosexuella inte borde tillåtas ha inflytande över unga människor.
Landet avkriminaliserade homosexualitet 1979, men homosexuella som öppet visade sin kärlek kunde ändå sättas i fängelse. Ett år senare emigrerade över 100 000 kubaner till USA tack vare ett avtal mellan Fidel Castro och dåvarande USA-presidenten James Carter. Senare avslöjades att många av exilkubanerna var fångar och mentalpatienter. Även homosexuella skickades till USA på detta sätt.

Inställningen till homosexuella har gradvis förbättrats i det kubanska samhället sedan början av 1990-talet. 1993 hade Fidel Castro ändrat uppfattning och sade att “homosexualitet är ett naturligt mänskligt beteende'. I och med årets firande av dagen mot homofobi väljer öns ledare att även aktivt bekämpa diskrimineringen.
Ett lagförslag som vill tillåta homosexuella partnerskap har diskuterats i Kubas parlament men har ännu inte antagits. Cenesex har föreslagit att könsoperationer skall vara gratis och att de som byter kön ska få identitetshandlingar med deras nya namn och kön.

Fakta: 

IDAHO

IDAHO, den internationella dagen mot homofobi, firas på årsdagen av WHO:s beslut att avföra homosexualitet från listan över mentala sjukdomar 1990. Dagen uppmärksammas i bland annat Brasilien, Argentina, Chile och Mexiko.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Våg av lynchningar

Byborna i Achacachi grep en hel rånarliga på bar gärning. Istället för att lämna över dem till polisen valde byborna att ta lagen i egna händer. Tjuvarna torterades och brändes. Liknande incidenter har blivit allt vanligare i Bolivia på senare år.

Fria.Nu

Armén mördade ungdomar för att få ”gerillabonus”

Ett tjugotal fattiga ungdomar från Bogotá i Colombia anlitades av okända män för att arbeta i andra provinser. I själva verket förkläddes de till Farc-soldater för att sedan mejas ner av armén. Nu utreds ytterligare 700 fall där armén misstänks ha dödat ”falska” gerillakrigare.

Fria.Nu

Brasiliansk miljösatsning kritiseras

President Lula da Silva har tagit fram en plan för att stoppa klimatförändringen. Brasilien ska visa att man tar sitt ansvar i miljökampen. Men förslaget har kritiserats av flera miljöorganisationer.

Fria.Nu

Latinamerikanska länder fimpar

Colombia och Bolivia har nyligen infört hårdare regler för rökare. De sällar sig till en allt större skara latinamerikanska länder som bekämpar tobaken.

Fria.Nu

Stals som spädbarn - stämmer kidnapparna

Under militärdiktaturen i Argentina kidnappades tiotusentals barn. De föddes i fångenskap och "adopterades" av arméofficerare eller deras bekanta. Men efter att tidigare amnestilagar hävts kan barntjuvarna nu ställas till svars.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria