Samtalsstöd till barn med homosexuella föräldrar | Stockholms Fria
  • Uppskattningsvis lever 40 000 barn i Sverige i familjer där åtminstone en av föräldrarna är homosexuell. En del barn skäms för det. Nu finns det en st
Fria.Nu

Samtalsstöd till barn med homosexuella föräldrar

Levande Liv är föreningen som vill ge stöd till barn med homosexuella föräldrar.Trots att situationen är relativt vanlig i Sverige i dag finns det ingen annan stödgrupp.

- Jag vill göra den här gruppen synlig, säger initiativtagaren Linda Örtengren.

Sveriges första stödgrupp för personer med homo- eller bisexuella föräldrar startar i januari.

- Det talas mycket om homosexuella, homosexuella föräldrar och vuxna som lämnas av en homosexuell partner i dag. Men ingen talar om barnen till homosexuella, säger Linda Örtengren, initiativtagare till stödföreningen Levande liv.

Linda Örtengren har personliga erfarenheter av situationen. När hon var 13 år förstod hon att hennes far är homosexuell.

- Ingen hade sagt något om varför mina föräldrar skilt sig när jag var liten. Men när jag satt och kollade på ett program av Dynastin som handlade om en homosexuell person förstod jag plötsligt.

Hon hade ingen att prata med då och hoppas nu att kunna hjälpa andra som befinner sig i samma situation.

- Det finns ett stort värde i att få lyssna och dela med sig av sina erfarenheter med andra i samma situation. Man får bekräftat att man inte är ensam.

En av anledningarna till att hon startar stödgruppen är att hon själv inte hade någon att prata med.

- Jag vill få andra att förstå att det inte är något att skämmas över och att kunna prata igenom olika situationer med andra. Att tala om sina problem hjälper personer att bearbeta dem.

Linda Örtengren är utbildad samtalsterapeut och hoppas med sina kunskaper kunna hjälpa den här gruppen.

- Förhoppningsvis kommer min stödgrupp även att fungera som ett nätverk som ger stöd åt personerna i sig.

Enligt RFSL fanns det år 2 000 minst 40 000 barn i Sverige med åtminstone en av föräldrarna som är homosexuell. Mörkertalet antas vara mycket stort.

Levande Liv kommer att anordna träffar i Stockholm med fokus på ungdomar och vuxna barn till homo- och bisexuella föräldrar. Om intresset är stort kommer flera grupper att bildas. Max deltagare per grupp kommer att vara 15 personer. 13 januari är preliminärt startdatum.

Fakta: 

Mer information
www.levandeliv.se

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Djurskyddsmyndigheten kartlägger sex med djur

Med hjälp av en enkätundersökning ska Djurskyddsmyndigheten kartlägga det sexuella utnyttjandet av djur i Sverige. Undersökningen kan komma att lägga grund till en ny lagstiftning som kriminaliserar tidelag.

Fria.Nu

Jämställdhetsarbete på dagis får mer pengar

Nu får förskolorna i Sverige mer pengar till jämställdhetsarbete.

- 2,5 miljoner kronor kommer att delas ut, säger Elisabet Wahl från Delegationen för jämställdhet i förskolan.

Delegationen för jämställdhet i förskolan ska återigen dela ut pengar till projekt som arbetar med jämställdhet i förskolor.

Första omgången delegationen delade ut pengar var i maj 2004. Även då delades 2,5 miljoner kronor ut, till 18 olika projekt inom landet.

Fria.Nu

'Jag kan sprida kunskap'

Som barn blev hon omskuren. När hon var tonåring hotade hennes bror att mörda henne. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever med hot och våld.

Fria.Nu

'Om jag överlevde skulle jag bli kvinnokämpe'

Som barn omskars hon. Som tonåring mordhotades hon av sin egen bror. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever i liknande situationer.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria