Djurskyddsmyndigheten kartlägger sex med djur | Stockholms Fria
Fria.Nu

Djurskyddsmyndigheten kartlägger sex med djur

Med hjälp av en enkätundersökning ska Djurskyddsmyndigheten kartlägga det sexuella utnyttjandet av djur i Sverige. Undersökningen kan komma att lägga grund till en ny lagstiftning som kriminaliserar tidelag.

Den nya Djurskyddsmyndigheten ska på uppdrag av regeringen kartlägga det sexuella utnyttjandet av djur med hjälp av en enkätundersökning.

- Det är en stor och bred undersökning som kommer att täcka alla kommuner. Vi frågar hellre för många än för få, säger djurskyddsinspektör Katarina Andersson som leder kartläggningen.

En svårighet med utredningen är att mörkertalet av fall tros ligga i närheten av 100 procent på grund av det sociala fördömandet av handlingarna. I dag finns det ingen statistik över hur vanligt det är med

tidelag i Sverige. Bilder av tidelag är dock vanligt förekommande på internet och uppgifter visar på en ökning.

- I den allmänna debatten förekommer det uppgifter som tyder på att problemet ökar, säger Katarina Andersson.

Det är efter påtryckningar av olika djurskyddsorganisationer som regeringen har beslutat att undersöka i vilken omfattning människor använder djur för sex. Hur djur utnyttjas, vilka sorters djur som utnyttjas och hur mycket djuren lider av övergreppen ska också undersökas.

Djurskyddsmyndigheten ska undersöka problemet och redovisa resultatet för regeringen den 30 april i år.

- Vad som händer sedan vet vi inte i dag, men det är möjligt att det blir aktuellt med en lagändring, säger Katarina Andersson.

Hon berättar att tidelag avkriminaliserades 1944. I dag går handlingen under djurplågeri. Det är alltså brottsligt att utsätta djur för lidande, men det står inte uttryckligen i lagen att sex med djur är förbjudet.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Jämställdhetsarbete på dagis får mer pengar

Nu får förskolorna i Sverige mer pengar till jämställdhetsarbete.

- 2,5 miljoner kronor kommer att delas ut, säger Elisabet Wahl från Delegationen för jämställdhet i förskolan.

Delegationen för jämställdhet i förskolan ska återigen dela ut pengar till projekt som arbetar med jämställdhet i förskolor.

Första omgången delegationen delade ut pengar var i maj 2004. Även då delades 2,5 miljoner kronor ut, till 18 olika projekt inom landet.

Fria.Nu

'Jag kan sprida kunskap'

Som barn blev hon omskuren. När hon var tonåring hotade hennes bror att mörda henne. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever med hot och våld.

Fria.Nu

'Om jag överlevde skulle jag bli kvinnokämpe'

Som barn omskars hon. Som tonåring mordhotades hon av sin egen bror. I dag är Sara Mohammad ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon kämpar för andra kvinnor som lever i liknande situationer.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria