'Vänsterpartiet har börjat bli som en sluten kyrka' | Stockholms Fria
  • Demokratisk centralism är när man först diskuteras någonting och ett demokratiskt majoritetsbeslut tas - och efter det ska minoriteten tiga, säger Lön
Stockholms Fria

'Vänsterpartiet har börjat bli som en sluten kyrka'

Vägval vänsters Johan Lönnroth väcker starka känslor inom stora delar av vänstern. Själv tror han det beror på att han säger saker som många inte vill höra.

- En del föredrar att leva i en trygg, avgränsad klubb för inbördes beundran.

Johan Lönnroth säger att Vägval vänster är ett försök att bryta upp de gamla mönstrena.

- Vi som skapade detta upplevde att vi behövde träffa nya människor och bredda diskussionen. Tanken var att vänstern behövde förnyas.

Han lyfter fram att Vägval vänster inte bara attraherat vänsterpartister utan även socialdemokrater, trotskister och miljöpartister.

- Det finns minst en folkpartist som anslutit sig, men de flesta är nuvarande eller före detta vänsterpartister. Men vi är partipolitiskt obundna.

Johan Lönnroth säger att vänsterpartiet har blivit vad han kallar för en sluten kyrka. En bedövande partilojalitet sätter sin prägel på det mesta.

- Detta problem tror jag gäller för alla partier. Man träffar varandra och stärker varandra. Det är så djävla mycket roligare att träffas i ett bredare forum med större åsiktsskillnader.

Johan Lönnroth kritiserades nyligen hårt av tio personer från Ung vänster på SvDs debattsida. Han och Vägval vänster ansågs stå för en högervridning.

- Jag blev glad för detta angrepp. Det som har präglat Ali Esbati och Kalle Larsson är ju att de har drivit det som kallas för demokratisk centralism. Detta betyder att först diskuteras det och ett demokratiskt majoritetsbeslut tas. Och efter det ska minoriteten tiga. Åtminstone utåt ska man uppvisa en enig fasad. Deras angrepp mot oss har ju haft sin grund i att vi gått ut offentligt med våra åsikter.

Johan Lönnroth säger att han vill att debatten med Ung vänster ska fortsätta.

- Jag hoppas de kommer på våra möten längre fram. Hittills har de vägrat att komma på våra möten.

Han skakar på huvudet åt partisekreteraren Pernilla Zethraeus uppfattning att minskningen i väljarstödet beror på Vägval vänster.

- Det är ju de som angriper oss. Jag har aldrig tagit initiativ till att attackera vänsterpartiet.

Minskningen för vänsterpartiet beror varken på Gudrun Schyman eller Lars Ohly, säger han.

- Den har också väldigt lite att göra med Uppdrag gransknings program om kommunismen. Överströmningen till vårt parti berodde till helt dominerande del på sossar som upplevde oss som gamla bättre sossar. År 2000 nådde vi vår höjdpunkt. Att den bröts sammanfaller först och främst med det enkla faktum att socialdemokraterna, efter det att budgetsaneringen var slutförd, återupptog gamla s-paroller.

Lönnroth riktar stark kritik mot den nya ledande gruppen i Ung vänster som han anser romantiserar kommunismen.

- De har återupptagit gamla dåliga traditioner. Man vill på något sätt förknippa kommunismen med något revolutionärt. Många av dem är konservativa och gammeldags och inte ett dugg revolutionära. De försvarar gamla system.

Oviljan att påtala felaktigheter och övergrepp som begåtts av vänsterföreträdare historiskt tror han har sin grund i feghet. Till exempel att inga större markeringar gjordes någon gång under 1970-och 1980-talet mot KPML(r) och deras hets mot homosexuella.

- Man var för feg. Gick man på för hårt mot r:arna så var man rädd för att de egna liken skulle trilla ut. De som gjorde motstånd var ju Röda bögar. De skrev till exempel på en husvägg i Haga 'Vi älskar dig Frank. Röda bögar'.

Men Lönnroth understryker att KPML(r) på senare år tagit avstånd från hetsen mot homosexuella. Han menar att kapitalismen kan avvecklas men han tror inte på planhushållning.

- Socialismen har efter Stalin och Per-Albin Hansson kommit att betyda statens ingrepp på marknaden. Och inte det ursprungliga: arbetarnas makt över produktionen. Den här statssocialistiska traditionen har varit så stark.

En kort period på 1970-talet väckte Rudolf Meidners idéer om löntagarfonder liv i tanken på marknadssocialism säger Johan Lönnroth.

- Men i Sverige har denna tanke varit väldigt främmande.

Kvinnors låga löner beror i första hand inte på något patriarkalt motstånd, säger han.

- Det finns där men det väsentliga är att man inte vågar ta i sanningen. Den enda möjligheten att uppnå att kvinnor får lika lön är att människor måste betala mer för kvinnors arbete.

Det räcker inte med skattehöjningar för att jämna ut skillnaderna mellan könen. Kvinnor måste lära sig att ta mer betalt säger han.

- Överklassen använder sig av mer äldreomsorg än underklassen, liksom arbetarklassens män gör i större utsträckning än arbetarklassens kvinnor. Maxtaxan inom äldreomsorgen är satt för lågt.

Johan Lönnroth nämner under samtalet två saker som han är speciellt stolt över.

- Jag är stolt över att jag deltog i budgetsaneringen 1994. Vi spelade en positiv roll där. Hade vi inte ställt upp hade socialdemokraterna gjort upp med folkpartiet och centern i stället, vilket också var vad Ingvar Carlsson ville.

Han säger att hade inte vänsterpartiet ställt upp och sanerat ekonomin med socialdemokraterna, hade besparingarna slagit mycket hårdare mot låginkomsttagarna.

- Sedan så var det jag som fixade Världskulturmuseet till Göteborg. Vilket jag är glad över.

Johan Lönnroth berättar att hans bakgrund med en pappa som var professor (historikern och akademiledamoten Erik Lönnroth) gjorde att han tidigare inte ville kännas vid sin bakgrund i många sammanhang. Han upplevde det som en belastning politiskt och i arbetslivet.

- Exempelvis när jag gick på sjön när jag var 15 år, så ljög jag om min klassbakgrund. Jag sa definitivt inte att min pappa var professor.

Johan Lönnroth säger att det finns ett kunskapsförakt hos delar av arbetarklassen.

- Men detta kunskapsförakt har sin dialektiska motsvarighet i akademisk högfärd och elfenbenstornsbyggande.

Fakta: 

Fakta om Johan Lönnroth
* Ålder: 67

* Bor: Hyreslägenhet i centrala Göteborg (Guldheden)

* Utbildning: Docent i nationalekonomi. Filosofie licentiat i matematik.

* Aktuell: Leder Vägval vänster

Rekommenderade artiklar

© 2019 Stockholms Fria