Reginas projekt tangerar konst och filosofi | Stockholms Fria
  • Från de lugnare skivornas mer sensuellt smäktande tongångar till veritabla rocksmockor för 2000-talet. Regina Lund är högljudd, obekväm och tycks kräv
Stockholms Fria

Reginas projekt tangerar konst och filosofi

Redan på scenskolan i början av 1990-talet rekommenderades Regina Lund att hålla sig till skådespeleriet för att inte förvirra omvärlden. Det rådet följde hon som bekant inte. I dag är hon aktiv inom skådespeleri, musik, poesi, fotografi och mycket annat, som en av svensk konsts mest färgstarkt poetiska generatorer.

Nyligen kom Regina Lunds tredje cd ut, Everybody"s Darling. Till skillnad från de förra, betydligt lugnare, musikaliska eskapaderna bjuder detta album på allt från grunge-rock till dansmusikflirtar och känslovibrerande ballader. På något sätt verkar det som om Lund ansträngt sig hårt för att få med hela känsloregistret på en enda skiva.

- När mitt tåg går, ja då går det bara, berättar Regina Lund på favoritfiket Blå på Söder. När jag måste göra något så har jag en klocka inom mig som tickar. Det jag har i mig måste ut.

- Jag avskyr trendnervösa människor som måste vänta tills stunden är rätt, fortsätter hon. Jag ville göra Everybody"s Darling på mitt sätt och jag kände helt enkelt att jag inte hade tid att vänta.

Från de lugnare skivornas mer sensuellt smäktande tongångar till veritabla rocksmockor för 2000-talet. Regina Lund är högljudd, obekväm och tycks kräva uppmärksamhet helt på egendikterade villkor.

- Det har tyvärr varit mitt öde den senaste tiden, att andra tjänat pengar på mig men inte jag, suckar hon. Därför ville jag göra Everybody"s Darling helt själv, helt på egna villkor. Jag är hellre i en liten skitig studio i underjorden med någon jag litar på än med ytliga människor som anses hippa för tillfället.

- Jag tror att jag utgör ett slags hot som jag inte ens själv begriper, förklarar Lund vidare. I stället för att be om ursäkt för att jag finns till så försöker jag helt enkelt ta min existens på allvar. Ibland kan det faktiskt kännas som om jag utkämpar en absurd kamp för att få existera och arbeta med det jag vill. Det är tungrott men jag ger mig inte!

Everybody"s Darling finansierades helt av Lund själv. Då det började närma sig utgivning ställdes hon inför dilemmat som många mindre skivbolag hela tiden kämpar med: marknadsföringen är minst lika viktig som själva produkten om man vill att den ska nå ut. Men vad ska man satsa på om budgeten inte räcker till: det faktiska innehållet eller övertygandet inför andra att innehållet är bra?

- Det är helt klart ett problem, menar Lund. Men tyvärr är det ju så man betraktas: så fort man inte genererar pengar är man inte längre framgångsrik. Men trots detta har jag aldrig känt mig så framgångsrik och stark någonsin som nu.

Intresse för skivan finns redan i USA och England, men det är enligt skivbolagsdirektrisen Regina Lund för tidigt att säga vad som kommer att ske. Under kontakter med omvärlden för att lansera nya skivan sår hon också frön för ett annat musikaliskt projekt som mer tangerar konst och filosofi, Universal Intercourse.

- Det är svårt att beskriva exakt vad det är, skrattar Regina Lund. Universal Intercourse är jag och Pelle Händén. Vi arbetar i det lilla och så bjuder vi då och då in andra att vara med. Vi vill sprida ett budskap om fred och kärlek. Så enkelt är det.

- Universal Intercourse är ett projekt som känns oerhört viktigt för USA. Det är ett land i stor andlig nöd. Det finns ett stort behov av att sprida intelligent antivåldspropaganda och det grundläggande kärleksbudskapet. Många blir lite rädda och tycker det verkar flummigt. Men det handlar ju inte om att ansluta sig till någon slags organisation. Det handlar om att känna och tänka själv.

Efter snart två decenniers stark närvaro på scen, på film, på tv, i tidningar och på musikscener, är Regina Lund en ständigt pulserande källa av initiativ och provokation. I höst blir hon även publicerad poet, då en samling texter kommer ut på Modernistas förlag.

- Det är frustrerande för en skapande människa när makt och pengar smyger sig in överallt. Det är smärtsamt att se. Det är svårt att blomma i en sådan miljö. Jag kan bara blomma när allt är öppet och fritt och kärleksfullt. Jag trivs inte i alltför stora maskinerier, konstaterar hon.

- Under hela färdens gång har folk sagt åt mig att ingen skulle komma att vilja arbeta med mig om jag gav sken av att vara alltför mångsidig. Jag tycker inte det har stämt helt och hållet. Jag har gjort en massa saker och jag är oerhört stolt över det. Visst, ibland har jag till och med själv önskat att jag kunde vara en smula mer konformistisk. Men det går helt enkelt inte, skrattar Regina Lund och avslutar sin portion stärkande nyponsoppa.

Rekommenderade artiklar

Färgglad rock"n"roll med The Works

Drömmen om att spela musik tycks evig. För många blir det sällan mer än en dröm eller kanske bara en dröm som snabbt går i kras. För ett fåtal blir det en dröm som går i uppfyllelse. The Works är ett sådant ungt rockband som blandar stark vision och integritet med något så unikt som genuin spelglädje och skicklighet.

Musik i avskalad kraft

Emma Nordenstam är inte bara en i raden av svenska singer-songwriter-tjejer som ältar hjärta och smärta. Inte heller är hon 'bara' Stina Nordenstams lillasyster. Nej, snarare är hon Sveriges kanske mest personliga och intressanta sångerska med det fragila, det bräckliga som hårtslående vapen.

Omgivna av musikalisk talang

Det svenska musikundret handlar om mer än formstöpta produkter för snabb export. Under den polerade ytan finns artister, band och skivbolag som kämpar för att hålla sin integritet levande. Ett av dessa är Stockholmsbolaget Vesper, vars vision helt enkelt är att ge ut musik de själva älskar.

Musiken du inte trodde fanns

Efter ett decenniums lång och trogen tjänst börjar Stefan Kéry och hans skivbolag Subliminal sounds få den uppmärksamhet som de förtjänar. Efter ett stort antal skivor med minst sagt udda tongångar öppnar sig nu världen för Subliminal Sounds färgstarka musikaliska vision.

Goda vibrationer

Stockholmsbaserade konstnären Ingrid Engarås nöjer sig inte med att utforska redan befintliga konstformer eller traditionella musikinstrument. Med sin egen uppfinning Vibradisc har hon hållit bejublade konserter och dessutom gjort en cd som trotsar traditionella musikdefinitioner.

© 2020 Stockholms Fria