Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Kolumn: Feministas

"... när Maritas så kallade feministor hamnade i trubbel så fanns det ingen tid till reflektion, då var det bråttom att ta avstånd. Regeringens anseende är ändå viktigare än att eventuellt försvara, eller åtminstone lyssna på de unga tjejer och killar som hamnat i bråk ...'

Nu fick vi snabbt bevis på att det socialdemokratiska nätverket Feministas inte handlar om någonting annat än tomma ord och en fin fasad. Jag har aldrig tvivlat på att många av dem som anslutit sig till nätverket har goda ambitioner att jobba för jämställdhet, men att ett nätverk som startas av regeringspartiets toppar skulle vara ett forum som utmanar rådande maktordningar har aldrig känts trovärdigt. Skönt att det avslöjades så snabbt, för de har sannerligen gjort allt för att formulera attraktiva plattformar och de lyckades hitta ett namn som ger känslan av sann feministisk kamp. På hemsidan hälsas alla välkomna: 'Feministas är ett nätverk för alla som ser orättvisorna, diskrimineringen, maktordningen i samhället - och vill göra något åt det.' Men därvid ska det tydligen stanna, för när Maritas så kallade feministor hamnade i trubbel så fanns det ingen tid till reflektion, då var det bråttom att ta avstånd. Regeringens anseende är ändå viktigare än att eventuellt försvara, eller åtminstone lyssna på de unga tjejer och killar som hamnat i bråk när de utmanat stora, farliga intressen som stadens porrklubbar.

Den medievana partisekreteraren Marita Ulvskog handlade enligt den socialdemokratiska handboken. Ta avstånd, styr upp och hävda din oskuld! Omedelbart drogs slutsatsen att namnet var kapat och ordningsregler formulerades och lades upp på hemsidan. 'Det finns inget, absolut inget, i vår plattform eller vad som sagts på våra möten som ger legitimitet åt våldsaktioner. Jag tar följaktligen avstånd från alla typer av sådana aktioner. I fortsättningen tvingas vi tyvärr skapa ett regelsystem för användandet av nätverkets namn och logotype'.

Alla som någon gång varit med vid en demonstration som utmanar makt-ordningar i samhället funderade nog en stund på vad som verkligen hänt, när nyheterna om de våldsamma demonstranterna som slog några stackars oskyldiga porrklubbsbesökare blodiga annonserades. Blodpölarna på asfalten vittnade om våld. Kanske männen som fick åka blodiga därifrån hade ett intresse av att göra sig till offer och få ut sin version i massmedia, kanske tillhörde de klubben på något vis? Hade demonstranterna blivit provocerade eller slagna av polisen eller vakterna, så att allt urartade?

Så funderade inte Feministas initiativtagare. Säger de (läs media, intervjuade offer etc) att det var en våldsaktion, så måste man snabbt ta avstånd. Som en av aktivisterna sa i förra veckans Stockholms Fria, är uttalandena från Marita Ulvskog och andra ledande socialdemokrater mycket märkliga, men samtidigt mycket talande. Partiet och regeringsmaktens anseende står ju på spel. På samma sätt som de efter demonstrationerna i Göteborg direkt valde att köpa polisens version och förminska aktivisterna, valde de nu att direkt köpa porrvakternas version. Hur ska man kunna utmana patriarkatet, när man ger dess försvarare tolkningsföreträde?

Uppenbarligen har det nystartade feministiska initiativet, Fi, skapat panik i alla etablerade politiska led, från höger till vänster. Men det blir svårt att möta denna nya, öppna demokratirörelse med toppstyrda lösningar där redan impregnerade könsstrukturer försvårar en feminstisk revolution.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria