Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Terrorn mot befolkningen i Gaza fortsätter

Sedan tv-teamen lämnat Gaza och de sista bosättarna slagit sig ner i någon av bosättningarna på Västbanken, har befolkningen i Gaza utsatts för en styrkedemonstration från den israeliska armén. Ingen av de 1,3 miljoner människor som trängs i området har undgått de israeliska flygräderna som utförts speciellt nattetid. Gaza Community Mental Health Program, en organisation som arbetar med barn som lider av trauman, rapporterar om upprepade attacker med ljudbomber från F 16 - plan som cirkulerar i luften. Ljudattackerna började två veckor efter utrymningen av bosättningarna. På Gaza Mental Health är man mycket oroade över den skada som ljudbomberna orsakar framför allt barn. Panikångest, aggressivitet, koncentrationssvårigheter och sängvätning är några av följderna. Barnen har fått alla eventuella förhoppningar om Gaza som en tryggare plats att bo på förstörda. I dagarna har Israel även släppt flygblad från luften med hot om omfattande flyganfall, människor uppmanas att förbereda sig för att lämna sina hem. På Västbanken har de olagliga bosättningarna byggts ut med fler bosättare än vad som lämnade Gaza.

Det finns ingen levande fredsprocess i dag. Det är Sharon som ensam sätter dagordningen och uppenbarligen har han lyckats ge sken av att Gazareträtten var ett steg mot fred. I alla fall tycks han ha övertygat omvärldens makthavare att så är fallet. Protesterna från organisationer och människor världen över berör inte den israeliska regeringen. Israel har ju alltid brutit mot internationella lagar, utan att något hänt. Ord skrämmer inte Sharon.

På årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg var Palestinafrågan i hög grad närvarande. Det har kommit två nya böcker om muren och överallt fördes diskussioner om situationen i området. De flesta som är engagerade för en rättvis fred, drar nu slutsatsen att det är dags för internationell närvaro och någon form av sanktioner riktade mot Israel.

En av gästerna var den palestinska oppositionsledaren Mustafa Barghouthi som kom tvåa i presidentvalet. Han är frustrerad över att omvärldens politiker inte går från ord till handling. Och han är besviken på Sverige och då främst över det pågående vapensamarbetet med Israel. Samtidigt som fredsorganisationer över hela världen vädjar om sanktioner, placerar Sverige för första gången någonsin en militärattaché på ambassaden i Tel Aviv. Det stämmer dåligt överens med Sveriges ambitioner att värna mänskliga rättigheter och respektera internationella lagar.

Mustafa Barghouthi uppmanade svenska aktivister att sätta press på socialdemokraterna, att ställa dem till svars för sin linje att å ena sidan understryka Israels brott mot folkrätten och å andra sidan fortsätta ett nära samarbete med Israel. Barghouthi har vid flera tillfällen vädjat till våra ministrar att agera, åtminstone genom att avbryta vapensamarbetet. 'Vi vill inte förstöra den pågående fredsprocessen', är Göran Perssons svar. Vad det är för process han hänvisar till är det ingen som förstår, förutom möjligtvis krigsherrarna Sharon och Bush.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria