• Mr Bister (Natanael Karlsson) och Kent Agent (Kalle Brunelius) är några av de många män som syns i rutan när det är barnprogram på SVT.
Stockholms Fria

Bolibompa förstärker förlegade könsroller

Barnprogrammen i SVT1 kryllar av förlegade könsroller. I äldre program som Piff och Puff är det inte konstigt. Men SVT fortsätter att reproducera förlegade ideal även i sitt nyproducerade material.

En vanlig lördagsmorgon kan Bolibompa se ut så här: Johan är programledare och hälsar på två barn - killar - som får göra en liten film. Varvat med klippen från filmarbetet får barnen titta på två filmer. En av dem är Pål Plutt, en uppfinningsrik kille, och hans lillebror, pappa och mamma. Den andra är Lisas sagoshow, där programledaren är en säker flicka. Resten av de aktiva deltagarna består av - förutom en groda - tre män och en kvinna, en frågesportsledare (man) och den som deltar i frågesporten (man).

Den här lördagsmorgonen visas dessutom Kent Agent (en man) och hans medhjälpare, uppfinnaren Mr Bister (en man) i ett avsnitt där Kent hälsar på en liten kille i hans gömställe. Barnet är besatt av en ond - manlig - ande.

Vad barnen får se på tv den här alldeles vanliga lördagsmorgonen är alltså tre kvinnor eller flickor och tolv män eller pojkar - tretton om man räknar med anden. Endast en person, Lisa, går utanför de traditionella könsrollerna.

I våras fick Sveriges Television Jämos nyinstiftade jämställdhetspris, Jämix, för att arbetsplatsen hade hög andel kvinnor i alla yrkesgrupper, jämställd lönenivå, jämnt uttag av föräldradagar och bra jämställdhetsarbete. Sveriges Television har dessutom uppdraget att främja jämställdhet mellan könen.

Ojämvikten på könsfronten var den här lördagsmorgonen ovanligt slående. Kent Agent brukar till exempel besöka tjejer varannan gång, och Johan kunde lika bra ha varit Ayla. Men problemet kvarstår, män och killar är både många fler än kvinnor och tjejer och könen har ofta traditionella roller när de visas i barnprogrammen.

Vad gäller kvantiteten är männen och killarna i klar majoritet även andra dagar. I julkalendern, till exempel, finns det 39 manliga karaktärer och 20 kvinnliga. En snabb genomgång av veckans barnprogram ger omkring 38 procent kvinnor och tjejer och 62 procent män och killar. Då är inte alla som är med i alla programmen medräknade, utan endast de större rollerna. Däremot är gäster och tävlande i till exempel Combo och Expedition Vildmark medräknade.

Det finns självklart barnprogram med fler kvinnor och tjejer, men de enda bland programmen som visas just nu i ettan där tjejerna är i övervikt är denna veckas Lilla Sportspegeln, där flera av gästerna är kvinnor eller tjejer.

Eftersom de flesta av programmen som visas har manliga huvudpersoner eller programledare snedvrids könsfördelningen ytterligare. Under veckan som vi är i nu är till exempel programledare eller huvudpersoner i 29 fall män eller killar och i 13 fall kvinnor eller tjejer. I dessa siffror är till exempel inte Björnes bisittare som är en man, eller mannen som leder frågesporten i Lisas sagoshow, medräknade.Att huvudpersonerna oftast är män eller killar överför effektivt en dålig bild av jämställdhet till barnen.

Det här är extra intressant eftersom Bolibompa medvetet borde satsa på att skapa en motvikt till de könsroller som finns i de barnfilmsklassiker som alltid kommer att visas, som till exempel Nalle Puh och Piff och Puff som nu går på lördagar. I dem finns nästan ingen kvinnlig karaktär: bland Nasse, Nalle Puh, Ior, Kanin, Tiger, Ru och Christoffer Robin finns Kängu, mamma till Ru.

I de nyproducerade programmen för SVT visas till exempel det populära programmet Popskolan, där två män - Peter Simson och Henrik 'Henke' Henriksson - spelar gitarr och sjunger med barn. I fredagens program visade en person barnen hur de skulle sminka sig - den personen var naturligtvis en kvinna.

Musiktävlingsprogrammmet Combo leds av en kvinna, och det brukar vara jämn könsfördelning bland de tävlande. Men en man är som vanligt kapellmästare, och orkestern är uteslutande manlig. Endast doatjejerna är just tjejer. Ganska konservativt, med andra ord.

Det finns även bra exempel på när Bolibompa tänkt till som bäst, som i Grynets show, Myror i brallan, och i Lisas sagoshow som nämndes i början. Ett annat undantag är Supersnällasilversara och Stålhenrik som visats under hösten. Där ska Stålhenrik föreställa stark när han egentligen är svag och försiktig, och Supersnällasilversara den som opponerar sig mot elaka - när hon blir Supersurasunksara.

Tyvärr uppfattar till exempel min 5-åring det som att Henrik verkligen är stark och Sara gullig, hon har svårt att se igenom figurernas yta. Men de äldre barnen ser att det är Sara som är den utåtagerande hjälten - och Henrik en känslig själ.

Vilka som författar och regisserar filmerna och berättelserna är även det intressant ur ett jämställdhetsperspektiv. Lisas sagoshow, Lillasyster och lillebror och julkalendern är alla gjorda av män. Att det är män betyder inte med nödvändighet att det som visas för barnen blir sämre ur ett jämställdhetsperspektiv, men eftersom män tenderar att visa män kan det betyda ett problem. Man kan även undra vilka som beställer och producerar barnprogrammen, och vilken hänsyn de tar till sitt jämställdhetsuppdrag.

Om SVT mer aktivt arbetade för jämställdhet och motverkade de stereotypa könsroller som många inköpta program dryper av skulle barnprogrammen se helt annorlunda ut än vad de gör i dag. Och de som skulle tjäna på det skulle vara barnen - som skulle få fler positiva förebilder för hur man 'får' vara. Oavsett kön.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Känner du inte lukten?'

I förra veckan skrev bland andra Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om att de rasistiska Nürnberglagarna tillämpades i Sverige mellan 1935 och 1945. De förbjöd så kallade 'ariska tyskar' att gifta sig med judar. Få känner till att det ironiskt nog råder liknande förhållanden i Israel i dag, där inget giftermål kan äga rum mellan personer av olika trosuppfattning. En israelisk jude får alltså inte gifta sig med en kristen eller muslim.

Fria.Nu

Här flödar alkoholen

Just när det är som renast hemma rasar allt samman igen. De förlösande fraserna uttalas: 'Det är inte lönt. Det är hopplöst. Det är ingen idé.' Och sedan rullar allt på för mamma och pappa, med spriten, fyllan, bakfyllan, dillet, misshandeln. Deras mellanbarn Leena har för länge sedan lärt sig hur det fungerar.

Riddar-Rakel är sagans vinnare

Riddar-Rakel väjer varken för Ryslige Roland, den elaka Drottning Flora eller att erkänna att hon inte utfört något stordåd än - för en riddare ljuger aldrig.

Fria.Nu

En hårdkokt deckare som blir något mer

Det här är historien om slashasen Pablo José och hans sökande efter en familjemedlem som har försvunnit. Pablo José extraknäcker som privatdetektiv när hans bror behöver det. Annars sover, mejlar, super, röker han mest på.

© 2024 Stockholms Fria