Anna Wester

Inledare


Anna Wester
  • Israel gör det omöjligt att genomföra ett rättvist val i Östra Jerusalem. Men på apartheidmuren genom stan syns i alla fall att en valkampanj pågår.
Fria.Nu

Val under en brutal ockupation

För andra gången på kort tid ska det hållas val i Palestina. Sist var det president som skulle väljas, nu är det parlamentet som ska fyllas. Trots att det kommer att bli tufft att sitta i ett parlament som är handlingsförlamat och totalt beroende av den israeliska ockupationsmakten, är intresset att kandidera stort. Det tycks finnas ett sug efter demokrati i Palestina.

Två veckor före valdagen råder fortfarande osäkerhet kring om valen verkligen kommer att hållas som planerat den 25 januari. Orsaken är att Israel inte kan bestämma sig huruvida palestinierna i Östra Jerusalem ska få delta i valet eller inte. Under valkampanjens första dag gick den israeliska militären till angrepp mot flera partiers kandidater när de sökte veckla ut sina banderoller för att valtala till palestinier i Östra Jerusalem. De hånades, motades bort och de som saknade tillstånd för att vistas i staden arresterades.

Omvärlden borde rasa - Östra Jerusalem tillhör inte Israel! Få länder i världen har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, även om den ofta framställs som det i medierapportering, läroböcker, uppslagsverk och eurovisionsschlagerfestivaler.

Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem vara internationellt administrerad, delad mellan israeler och palestinier. Men Israel annekterade Västra Jerusalem redan 1949 och ockuperade den östra delen under sexdagarskriget 1967. Efter det har Israel systematiskt flyttat gränsen för Västra Jerusalem österut. 1980 trotsade Israel omvärldens protester och annekterade Östra Jerusalem genom att införa israelisk lag och förklara Jerusalem som sin 'eviga och odelade huvudstad'.

De cirka 200 000 palestinier som bor i Östra Jerusalem har så kallade Jerusalem-id, vilket ger dem status som invånare i Israel, men de saknar medborgarskap och rösträtt i Israel.

Det råder nästan total enighet i världen om att Jerusalem är under ockupation - det har slagits fast i ett otal FN-resolutioner och det är därför som nästan alla länders ambassader ligger i Tel Aviv. Sveriges officiella hållning är att 'förhandlingarna om Jerusalems status måste ta sin utgångspunkt i FN:s delningsplan och tanken att Jerusalem skall delas av israeler och palestinier. Eventuella förändringar i Jerusalems status måste överenskommas i direkta förhandlingar mellan parterna'.

Nu ska palestinierna hålla demokratiska val, till omvärldens glädje. Tillåter inte Israel palestinierna i Östra Jerusalem att rösta, ställs valen in. Israel hävdar att orsaken är Hamas deltagande i valet, vilket blir paradoxalt mot bakgrunden att Hamas stöd i Östra Jerusalem är minimalt.

När det var val i Irak så tilläts exil-irakier som aldrig hade varit i Irak att delta i valet. Det har inte hörts några högljudda krav på att exilpalestiner som drivits från sina hem skulle få delta i de palestinska valen och nu hotar Israel med att förbjuda palestinierna som bor i det ockuperade Östra Jerusalem att rösta. Det är viktigt att fokusera på valen, men det är än viktigare att belysa att de sker under en brutal och absurd ockupation.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria