Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Israel trappar upp våldet mot palestinierna

"Den 5 februari bombade Israel en sportklubb i Gaza och när människor kom för att hjälpa skadade, sköt de ytterligare en missil. När man ändå lyckats få in en svårt skadad man i en bil, skjuter israeliska militären en tredje missil mot bilen och dödar omedelbart tre personer.'

Sedan den samlade världspressen lämnat de palestinska områdena efter valet, har Israel trappat upp våldet i Gaza och på Västbanken. Få journalister tycks ha återvänt för att skildra den fruktansvärda terror som palestinierna nu utsätts för av den israeliska armén. Riktade mord, våld mot barn, suspekta arresteringar och att skolor och hus i städer och flyktingläger belägras av militären, tycks helt sakna nyhetsvärde. Israel lyckas som alltid flytta fokus från verkligheten till retoriska utspel om palestinska företrädare som terrorister och otänkbara samtalspartner, tidigare Yassir Arafat och PLO, nu demokratiskt valda Hamas.
Israel vet när de kan slå till hårt utan att opinionen i Israel och övriga världen ska få nämnvärt genomslag. De som inte själv söker information om utvecklingen, måste lägga ett pussel av tidningarnas notiser för att få bilden av Israels upptrappning klar för sig.

Flera organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i området har under veckan skickat ut larmrapporter där de vädjar till omvärlden att agera. I ett gemensamt upprop protesterar flera av dem mot de riktade mord på palestinska aktivister som accelererat under februari. Avrättningar utan rättslig prövning strider mot internationell lag och de fundamentala mänskliga rättigheterna. Vid nästan varje riktat mord dödas och skadas dessutom flera som bara befinner sig i närheten. Speciellt när de skjuter missiler i Gaza där det är så trångt.
Den 5 februari bombade Israel en sportklubb i Gaza och när människor kom för att hjälpa skadade, sköt de ytterligare en missil. När man ändå lyckats få in en svårt skadad man i en bil, skjuter israeliska militären en tredje missil mot bilen och dödar omedelbart tre personer. Två dagar senare dödades två personer som Israel hävdade var militanta aktivister och samtidigt skadades fyra barn allvarligt. Koffi Annan fick nyligen en lista över barn och ungdomar som dödats på detta sätt, när FN:s observatör i Palestina, Riyad Mansor, lämnade in en protest mot de utomrättsliga morden som mellan den 25 januari och 7 februari uppgick till tolv stycken.

Under februari månad har Israel även arresterat rekordmånga unga människor på Västbanken. Den oberoende nyhetsbyrån Maan news rapporterar om ett oroande fenomen, där ungdomar arresteras på löpande band i vägspärrarna, anklagade för att bära kniv. Bara i Betlehem har 70 personer gripits, varav 40 är barn i åldern 14-18 år. Vid flera tillfällen har föräldrarna inte fått veta vart deras barn förts. Militären har under dessa veckor samtidigt invaderat flera städer och flyktingläger på Västbanken, bland annat Nablus och Balata Refugee Camp. Stridsvagnar understödda av Apachehelikoptrar har dundrat in och förklarat flera hus och skolor som övertagna av militären. Bland annat en FN-skola i flyktinglägret.
I måndags uppmanade den israeliska militären FN-personalen att lämna lägret, vilket dock inte gjorts.
Utvecklingen på ockuperad mark ser i dagsläget mörk ut och hoppet står till att omvärldens ledare lyfter blicken från den palestinska inrikespolitiken och kräver ett omedelbart slut på Israels ockupation.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria