Fördjupning


Malin Rosenström
  • Melissa och Sonia har levt hela sina liv gömda. Om Migrationsverket beviljar deras ansökan om uppehållstillstånd kommer deras liv radikalt förändras t
Fria.Nu

Bara mamman får söka asyl

Vid ett köksbord i en stockholmsförort sitter 27-åriga tvåbarnsmamman Siham och matar sin yngsta dotter Sonia. Den elva månader gamla flickan äter med god aptit och skrattar mycket mellan tuggorna. I ett rum intill ligger tvååriga Melissa och sover middag.

- Jag försöker hela tiden att le och ha roligt med barnen. Fastän situationen är otroligt tärande så vill jag ge dem glädje, säger Siham och torkar av Sonia runt munnen med en servett.
Sonia förstår ännu inte att det är skillnad på hur hon och andra spädbarn har det. Melissa är däremot stor nog att märka skillnaden. Båda två har levt hela sina liv som gömda.

Barnens föräldrar Siham och Yacine kom till Sverige för fyra år sedan. På grund av mordhot från terrorgrupper levde de i hemlighet i sitt hemland Algeriet de sista åren, men fick trots det avslag på sina asylansökningar i Sverige. Siham arbetade som journalist i hemlandet och visste att hon inte skulle överleva där länge till, då flera av hennes kolleger blivit kidnappade eller mördade. Att återvända till Algeriet var inte ett alternativ och i samband med Migrationsverkets beslut gick Siham och Yacine under jorden.
- Det har varit otroligt svårt, men vi har klarat det tack vare vänliga svenskar som hjälpt oss med bostad, försörjning och läkarvård, säger Siham.

Strax innan parets första barn skulle födas blev Yacine tagen av polisen när han satt och fikade på ett kafé. De skickade honom till Portugal med hänvisning till Dublinkonventionen. Ingen hänsyn togs till att Siham skulle föda om mindre än en månad.
- Vi sa åt dem att om han fick stanna som stöd under förlossningen så kunde han åka till Portugal direkt efteråt, men det gick de inte med på och han avvisades direkt, säger Siham.
Melissa har vaknat från sin tupplur och kommer yrvaken in i köket. Hon ger sin mamma en kram och går sedan in till vardagsrummet och tittar på sitt favoritprogram Teletubbies. Sonia har tröttnat på att sitta still i barnstolen och Siham lyfter ner henne på golvet. Hon tittar sig storögt omkring och kryper sedan in till sin storasyster i vardagsrummet.
- Det enda vi vill är att leva normalt. Vi har inte kommit till Sverige för att vara politiskt aktiva, utan bara för att få leva som normala människor utan hot och förföljelser, säger Siham och ser på sina två döttrar som sitter bredvid varandra i tv-soffan.

När den tillfälliga asyllagen kom i november 2005 såg familjen en chans. Lagen skulle ge gömda barnfamiljer, precis som deras, goda möjligheter till uppehållstillstånd. Siham lämnade genast in ansökningar för henne själv, Melissa och Sonia. Det är nu tre och en halv månad sedan.
- Vi har inte hört något om hur det går. Det enda jag vet är att vi inte kommer att behandlas som en familj, utan som separata fall. Det är bara jag som får söka på tillfälliga lagen, medan Melissas och Sonias ärenden handlar om vanlig asyl, säger Siham.
Migrationsverkets informatör Berit Olsson menar att Siham och Yacine borde ha sökt asyl å barnens vägnar så fort de föddes.
- Jag förstår att det inte gick eftersom familjen då levde som gömd, men det är trots allt vad de skulle ha gjort. Hade barnen då fått utvisningsbeslut som vunnit laga kraft så skulle även de innefattas av den tillfälliga lagen, säger hon.
Berit Olsson tillägger dock att det aldrig kommer att bli så att Migrationsverket ger Siham, Melissa och Sonia olika beslut, utan de kommer att behandlas tillsammans. När familjen får beslutet kan Migrationsverket inte svara på, men förhoppningsvis innan sommaren.

Siham sitter på en stol i det lilla köket i lägenheten som under de senaste månaderna varit hennes hem. Hon tar en klunk kaffe och tittar ut genom fönstret.
- Det är ett lotteri. Om handläggaren på Migrationsverket har ett gott hjärta kan det gå bra, säger hon och tillägger att den tillfälliga lagen inte verkar ha blivit så generös som politikerna sa att den skulle vara.
- Min enda önskan är att alla gömda ska få uppehållstillstånd. Det är en sådan psykisk påfrestning att leva som vi gör. Jag sover knappt på nätterna längre, jag väntar bara på brevet från Migrationsverket. Jag vill verkligen kunna ge Melissa och Sonia en ljus framtid, säger Siham.

Fakta: 

Fotnot:
Siham vill inte gå ut med sitt efternamn då hon är rädd att denna typ av publicitet kan påverka Migrationsverkets beslut i negativ riktning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillfälliga asyllagen i backspegeln

Det är nu fyra månader sedan den tillfälliga asyllagen trädde i kraft. Lagen som särskilt skulle beakta humanitära skäl och ge barnfamiljer goda chanser till uppehållstillstånd. Migrationsverket har sedan dess mottagit hård kritik, inte bara för champagnefestligheter vid avvisningsbeslut, utan även för hur man har tolkat den tillfälliga lagen. För vissa har drömmen om permanent uppehållstillstånd gått i uppfyllelse, men långt ifrån för alla. Vi har träffat Siham, som väntar på att Migrationsverkets beslut ska dimpa ner i brevlådan och Jenny, som kämpar för att hjälpa alla som håller sig gömda i Sverige.

Fria.Nu

Hon hjälper de gömda familjerna

Våren 2003 gick den då 25-åriga Jenny Lind med i organisationen Ingen människa är illegal.
  - Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger hon med övertygelse. Visst är det slitigt, men man får så otroligt mycket tillbaka.

Fria.Nu

Huset där ungdomars idéer ska bli verklighet

Husbys nya mötesplats för ungdomar i övre tonåren heter Reactor och öppnade förra veckan. Gymockupationen i Husby hösten 2004 fick stadsdelsnämnden att förstå att det behövs ett ställe att träffas på för dem som vuxit ifrån fritidsgårdarna. Ett ställe där även tjejer känner sig välkomna.

Fria.Nu

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria