Villkorlig dom för fildelning | Stockholms Fria
Fria.Nu

Villkorlig dom för fildelning

40 dagsböter motsvarande 10 000 kronor och villkorlig dom. Det blev straffet, det hittills strängaste som utdömts i Sverige, för den 31-årige man från Linköping som fälldes av tingsrätten för att ha delat ut drygt 4 500 låtar och 30 filmer över internet.

Att villkorlig dom utdömdes innebär att tingsrätten gjort bedömningen att det skulle gå att döma till fängelse för brottet, vilket är ett avsteg från tidigare praxis.

Musikbranschens intresseorganisation Ifpi, som samlat bevis mot mannen, är nöjd med resultatet. Experter och upphovsrättsdebattörer är dock osäkra på om domen kommer att påverka fildelningen. Den tekniska bevisningen som fällde mannen var möjlig att samla in eftersom han använt den äldre fildelningstekniken direct connect, och många tror nu att allt fler kommer att gå över till att dela filer via bittorrentteknik eller så kallade darknets, vilket gör det svårare eller omöjligt att spåra enskilda fildelare.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Journalistförbundet tar upp beslagtagna servrar med Bodström

Den tjetjenska nyhetsportalen Kavkaz centers servrar blev den 6 maj beslagtagna i en razzia. Anklagelsen gällde uppvigling och anmälan kom från den ryska ambassaden. Beslutande åklagare var Håkan Roswall, samma åklagare som några veckor senare godkände det omtalade tillslaget mot fildelningssajten The pirate bay. Nu tänker Svenska journalistförbundet ta upp frågan med justitieminister Thomas Bodström.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria