Sjuksköterskor säger upp sig i protest mot löneavtalet | Stockholms Fria
Fria.Nu

Sjuksköterskor säger upp sig i protest mot löneavtalet

Nu börjar vårdpersonal som skrev under Löneupproret säga upp sig, i protest mot det dåliga löneavtalet och mot den dåliga respekt de får för sitt arbete.

Under vårdkonflikten samlade Löneupproret på nätet underskrifter från 31 918 personer som stödde vårdpersonalens krav för högre löner. 10 427 av dem som skrev under var berörd vårdpersonal, och kraven var bland annat en ingångslön på 23 000 kronor för dem med tre års högskolestudier och en löneförhöjning på 5 000 kronor för barnmorskor, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Lyckades inte Vårdförbundet nå dessa lägsta krav hotade undertecknarna av upproret att säga upp sig.

Nu har bland andra Maria Lindgren, sjuksköterska på lungmedicinska avdelningen på Västerås centrallasarett, gjort just det. Det var på lungmedicinska avdelningen som Löneupproret startade, när sjuksköterskorna kände att de hade fått nog.

– Det är inte bara lönen det handlar om längre, utan hur dåligt behandlad man är av sin arbetsgivare. Vi får mer och mer uppgifter och det syns inte i kuvert, och man får ingen uppskattning och respekt. Jag har ingen lust att arbeta kvar i landstinget, och knappt i sjukvården längre, säger Maria Lindgren.

Hon är mycket besviken på Vårdförbundet och att det accepterade de lönenivåer som de gjorde. Ingångslönen blev 21 100 kronor för sjuksköterskor med minst ett års arbetserfarenhet, och de centrala löneökningarna ungefär 1 000 kronor i månaden under nästa år.

– Jag har haft mycket mediekontakt i och med upproret, suttit i nyhetsmorgon, pratat med journalister. Och nu känner jag bara – varför?

Hon har förhoppningar att fler som skrev under Löneupproret nu verkligen säger upp sig.

– Jag hoppas att det är fler som tänker över om de är villiga att sälja sig för den här billiga summan. Jag hoppas att de tänker över sitt eget värde.

Nästa steg för Löneupproret är att ställa de ansvariga för löneavtalet, inklusive ordförande, inom Vårdförbundet till svars.

– Nu kommer vi att arbeta för att de ska avgå, Anna-Karin Eklund och alla de andra som röstat ja.

På Löneupprorets hemsida ligger en lista som de som säger upp sig kan skriva under.

– Vi la upp den för någon timme sedan. Än så länge är det tre som har skrivit upp sig.

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2019 Stockholms Fria