Fria.Nu

FRA:s avlyssning utreds inte

På tisdag ska riksdagen enligt planerna godkänna den så kallade FRA-lagen. Nu nekar försvarsministern till att utreda uppgifter om att Försvarets radioanstalt, FRA, sedan lång tid bedrivit avlyssning utan lagstöd.

Regeringen vill inte låta någon sätta käppar i övervakningshjulen. Det menar miljöpartiets Max Andersson som krävde en utredning sedan det avslöjats att Försvarets radioanstalt, FRA, bedrivit avlyssning som saknat lagstöd. Utredningskravet avslogs i dag av försvarsminister Sten Tolgfors (m).

Det var i ett samtal med Piratpartiets Richard Falkvinge, som denne i hemlighet spelade in och sedermera offentliggjorde, som FRA:s förre överdirektör Anders Wik antydde att myndigheten spanat mot telefonsamtal i etern. Något som inte var uttryckligen förbjudet, men inte heller hade så kallat positivt lagstöd. Enligt Europakonventionen, som 1995 fick status av svensk grundlag, krävs positivt lagstöd för den typ av övervakning som FRA enligt uppgifter från Anders Wik bedrivit sedan 1976.

På inspelningen, som Fria Tidningar tagit del av, besvarar Anders Wik frågan om FRA haft i uppgift att bedriva spaning som befinner sig i en juridisk gråzon:

– Den har funnits tidigare, men på det här sättet så blir den laglig.

I ett skriftligt svar till Max Andersson skriver försvarsministern att han inte ser någon anledning att utreda FRA:s verksamhet:

”FRA har sedan myndighetens tillkomst 1942 haft till uppgift att bedriva signalspaning mot radiosignaler i etern. Sådan spaning har inte ansetts behöva uttryckligt lagstöd eftersom den bedrivs på regeringens uppdrag med stöd av principen om eterns frihet.”

Max Andersson däremot menar att regeringen sopar olaglig övervakning under mattan.

– De vill helt enkelt inte ha upp frågan ifall FRA har brutit mot lagen, nu när de på tisdag ska utöka FRA:s avlyssningsmöjligheter, säger han.

– FRA har redan struntat i reglerna. Risken att de kommer att överträda sina befogenheter igen är naturligtvis väldigt stor, även om de nu får de väldigt breda befogenheter.

Fakta: 

FRA-lagen:

Den nya lagen ska träda i kraft den 1 januari 2009 och ge Försvarets radioanstalt rätt att bedriva signalspaning mot kabel- och eterburen telefontrafik, e-post och faxmeddelanden som passerar ut eller in över landets gränser. Enligt lagens kritiker innebär detta massövervakning av vanliga medborgare eftersom mycket av dagens elektroniska trafik går via servrar i utlandet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU öppnar för underrättelsepakt med USA

En ny EU-rapport föreslår omfattande informationsutbyte mellan unionens brottsbekämpande myndigheter. Men som ett led i kampen mot terrorismen öppnar rapporten också för ett kontroversiellt underrättelseutbyte mellan EU och USA.

Fria.Nu

Fredsaktivister tystades i domstolen

I onsdags hölls rättegång mot fem aktivister från Vin- och fikonträdsplanterarna vid Mölndals tingsrätt. De hade tagit sig in på Saab microwaves område vid fem tillfällen och planterat fruktträd samt avrustat en krigsradarkupol med en smideshammare.

Fria.Nu

FRA:s ande hemsöker Almedalen

Almedalen är som ett kortspel, och i ljuset av en FRA-debatt som blir alltmer infekterad satt oppositionen med alla trumf på hand. Almedalsveckan har också visat att det är kring signalspaningens vara eller icke vara som regeringsalternativen inför valet 2010 positionerar sig.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria