Fria Tidningen

Egyptisk bloggare stäms för förtal av företag

En egyptisk bloggare som skrev om grova miljöbrott på sin blogg har stämts för förtal av det utpekade företaget. Människorättsaktivister beskriver fallet som avgörande för möjligheterna att avlöja företag som utsätter miljö och människor för fara.

I ett unikt fall har den egyptisk bloggaren Tamer Mabrouk stämts av kemiföretaget Trust Chemicals för förtal. Detta efter att han anklagat företaget för att dumpa giftigt kemiskt avfall i en sjö och publicerat bilder på sin blogg som stöder anklagelserna.

Den domstol i Port Said som tog upp fallet i måndags gav försvaret mer tid, till den 23 juni, för att ordna fram dokument som de anser bevisar Mabrouks oskuld.

– Vi kommer att visa att det han skrev inte är förtal. All hans information stöds av fakta, säger Gamal Eid, advokat på Arabiska Nätverket för Människorättsinformation, ANHRI, till den egyptiska tidningen Daily News.

Efter Tamer Mabrouks avslöjanden på bloggen al-Haqiqa (sanningen), tog flera tidningar upp fallet. Den utpekade fabriken beskrevs som ”dödsfabriken i Port Said” i den statliga tidningen al-Masaa. När medierna plötsligt slutade att rapportera om fallet fortsatte Tamer Mabrouk att skriva.

Mabrouk hade på sin blogg även skrivit om dåliga arbetsförhållanden på samma företag, vilket nu också ligger till grund för anklagelserna som riktas mot honom.

De senaste åren har egyptiska bloggande aktivister väckt stor uppmärksamhet inom och utanför landet för deras framträdande roll i oppositionen mot den auktoritära regimen samt för deras avslöjanden om polisbrutalitet och tortyr. I ett par fall har poliser till och med dömts till fängelse efter bloggarnas rapporter.

Men flera bloggare har också arresterats eller utsatts för trakasserier av säkerhetspolisen. I februari 2007 dömdes Abdel Kareem Soliman Amer till 4 års fängelse för att ha ”förolämpat Islam” och kallat landets president Hosni Mubarak för diktator.

Detta är dock första gången ett företag stämmer en bloggare. Egyptiska människorättsaktivister beskriver det som ett avgörande fall. Om Mabrouk döms kan det leda till att flera personer som gjort liknande avslöjande också dras inför domstol. Frikänns han kan det å andra sidan avskräcka företag från att stämma andra bloggare, menar Gamal Eid på ANHRI.

Fakta: 

Bloggare bakom galler

Internet och bloggar har blivit ett nytt medium för kritik av auktoritära regimer i Mellanöstern och Nordafrika. Men staterna i regionen gör sitt bästa för att tysta även denna kanal för yttrandefriheten.

Några av de bloggare som har fängslats den senaste tiden:

Tariq Biassi, Syrien. Greps i fjol och dömdes den 14 maj till 3 års fängelse för kritik av den syriska säkerhetspolisen på ett online-forum.

Fouad Farha, Saudiarabien. Greps den 10 december 2007 och släpptes först efter 137 dagar. Hans blogg är fortfarande bannlyst av myndigheterna.

Kareem el-Beheiry, Egypten. Driver bloggen "Egyptens arbetare" och greps efter demonstrationer i industristaden Mahalla den 6 april. Hölls fängslad i 55 dagar utan rättegång innan han frigavs den 1 juni. Hotas av åtal för uppvigling.

Källor: Reportrar utan gränser, Global Voices

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

Fria.Nu

Egypten måltavla för ilska i arabvärlden

Medan kriget i Gaza fortsätter och oron för en blodig markoffensiv växer har en våg av protester svept över Mellanöstern. Ilskan riktas lika mycket mot Egyptens medverkan i belägringen av Gaza som mot Israels bombkampanj, och de allra starkaste protesterna har kommit från den egna befolkningen.

Fria.Nu

Svartsjukedrama skakar Egyptens regering

Mordrättegången mot en av Egyptens mäktigaste män kastar en lång skugga över landets styrande parti. För att förbättra sitt rykte efter en rad skandaler lovar partiet nu gratis aktier till alla medborgare i samband med kommande försäljningar av statliga företag.

Fria.Nu

"Regeringen ger med högra handen och tar med den vänstra"

Höjda bränslepriser väcker ilska i Egypten, där höga matpriser redan orsakat dödliga kravaller. Regeringen skyller inflationen på globala faktorer, men de senaste årens växande klyftor har gjort landet extra sårbart för de stigande globala matpriserna.

Fria.Nu

Skarp kritik mot avvisningar av Darfur-flyktingar från Israel

EU:s stängda gränser får allt fler afrikanska flyktingar att istället försöka ta sig till Israel. Många har dödats av egyptiska soldater när de försöker korsa gränsen, och de som kommer fram riskerar att deporteras till Egypten. Men avvisningar av flyktingar från Darfur har väckt debatt i Israel.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria