Nackas sista allmännytta till salu | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Nackas sista allmännytta till salu

Nu hotas den sista allmännyttan i Nacka genom att de boende på Henriksdalsberget har fått erbjudande om att köpa sina lägenheter. De boende befarar att gemenskapen i området försvinner.

– När jag flyttade till området 2001 tillhörde 90 procent av lägenheterna allmännyttan. Nu ska de sista lägenheterna säljas ut, långt under marknadspriset, säger Konstantin Irina.

Det handlar om tre fastigheter på adressen Henriksdalsringen med totalt 516 lägenheter. Fastigheterna ingår i Stockholmshems bestånd som i sin tur ägs av Stockholms stad.

Priserna är satta till 9 681 kronor, respektive 11 312 kronor per kvadratmeter. Priset på den tredje fastigheten ska nu tingsrätten fastställa. Hyresgästerna hoppas på att få köpa till 6 600 kronor per kvadratmeter vilket de fick erbjudande om vid den förra utförsäljningsvågen.

I Nacka bildar moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna tillsammans politisk majoritet. Och de ser inget problem i att allmännyttan i kommunen försvinner.

– Människor vill äga sina lägenheter. Då blir de också mer aktiva ifråga om områdets skötsel. De som inte får banklån kan hyra en lägenhet hos en privat fastighetsägare, säger kommunalrådet Erik Langby (m).

Men det håller inte oppositionsrådet Gunnel Nyman Gräff (s) med om. Hon säger att det är svårt att få en privat hyresrätt i Nacka eftersom efterfrågan är större än tillgången. Genom att Henriksdalsringen säljs ut blir hyresrätterna ännu färre.

– Sedan byggs det bara bostadsrätter och villor i kommunen. Det här är en borgerlig strategi för att säkra maktställningen i kommunen.

Konstantin Irina vill inte äga sin lägenhet, trots att han har råd att köpa den. Han säger att han inte vill binda upp sina pengar i en lägenhet.

– I stället vill jag leva ett gott liv och lägga pengarna på något roligt, till exempel att resa.

Han tror inte heller att människorna kommer att engagera sig mer i sitt närområde om lägenheterna blir bostadsrätter, tvärt om.

– Vi har en fin gemenskap här med luciatåg, sommarfester, brännbollsturneringar med mera. Men detta har inte bostadsrättsföreningarna engagerat sig i. Mitt intryck är att de bara vill äga och inte är intresserade av att utveckla området och skapa gemenskap.

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2020 Stockholms Fria