Dags att förbereda för 90 miljoner flyktingar | Stockholms Fria

Synpunkten


Caspar Behrendt
Fria.Nu

Dags att förbereda för 90 miljoner flyktingar

Tv-meteorologen Pär Holmgren berörde mig djupt. Jag hörde honom säga att Sverige antagligen kommer att klara sig ganska bra när klimatet förändras. Men vi får ställa in oss på att det kan bo 100 miljoner människor i det här landet om 100 år, eftersom många andra platser på jorden blir omöjliga att leva på.

100 miljoner människor. Det innebär en del förändringar, inte minst av migrationspolitiken. För det första kan folkpartiet skänka sina språkkrav till lämpligt museum. Det är väl inte rimligt att mindre än 10 procent av befolkningen ska bestämma vad de andra ska tala för språk? Särskilt när de genom sin västliga livsstil hör till dem som har bidragit mest till att de andra har tvingats lämna sina hem. Om man absolut vill att det ska finnas ett gemensamt språk får det förstås bli det som talas av flest människor i det nya läget.

För det andra kan alla partier från vänstern och högerut förstås glömma allt vad reglerad invandring heter. Det vore ju både orättvist och omänskligt om vi svenskar skulle fortsätta att lägga beslag på 22 bördiga kvadratkilometer land per person medan andra knaprar sand i någon sydeuropeisk öken.

Vilken löjlig tanke att sedan en myndighet skulle sitta och granska 90 miljoner människors asylskäl. Vilken löjlig tanke att cirka var hundrade skulle avvisas för att han eller hon har kommit av icke klimatrelaterade skäl. Ska en statlig utredning avgöra vilka krig som har startat på grund av klimatet och vilka som har andra rötter?

Nej, Migrationsverket säljer champagnen och avvecklar sig själv snarast möjligt.

Vidare kommer vi att ha enorma behov av infrastruktur och bostäder. Det vore bra om vi redan nu utredde vilka platser som lämpar sig för nya orter och var järnvägarna ska dras. Många av dagens bilvägar bör som tur är kunna utnyttjas som banvallar. (Personbilstrafik lär inte längre ses som ett möjligt alternativ när de nya städerna grundas).

Så långt självklarheter. Men det kommer att finnas skiljelinjer mellan modig politik och feg politik även i framtiden. Man kan till exempel fråga sig om det svenska statsskicket ska finnas kvar? Ska alla nyanlända verkligen tvingas anpassa sig till det gamla svenska sättet att organisera sig? Eventuellt styckar vi upp vår generöst tilltagna landplätt och låter olika grupper skapa samhällen på sina egna villkor i småstater.

Men det verkar alldeles för defensivt. Bättre är väl om vi förutsättningslöst kan skapa något nytt tillsammans. Något som antagligen är väldigt olikt dagens nationalstater.

Om vi börjar planera redan nu borde det gå bra. Skippa skolans undervisning i tyska, det finns viktigare språk att fokusera på. Spanska och italienska kan leva kvar på grund av den kommande torkan i Medelhavsområdet, men de viktigaste språken blir antagligen arabiska och olika sydasiatiska språk. Vi behöver också en historieundervisning som blickar längre bort än till Europas och Nordamerikas gränser för att vi inte ska stå här som oinformerade ignoranta puckon i den nya verkligheten.

Det borde gå bra. Visserligen är det stor risk för inbördeskrig om folkpartiet tvingar alla att läsa Strindberg och äta köttbullar, men om vi kan släppa kraven på en svensk ledkultur finns förutsättningarna för en skojig och helt annorlunda framtid.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Carl Bildt – är du fortfarande arg?

Carl Bildt stod i aulan och plattade till dig inför hela skolan. Jag såg det på nyheterna, det är nästan 15 år sedan men jag undrar: är du fortfarande arg? Han pratade om EG för snart skulle vi gå med. Du sa från golvet att du inte tyckte att Sverige skulle ge upp sin alliansfrihet.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria