Sevärd sensmoraltyngd panda | Stockholms Fria

Recension


Fria.Nu

Sevärd sensmoraltyngd panda

En nudelkokande, klumpig panda som vill bli kung fu-mästare, kan det vara roligt? Jodå, förvånande nog är det faktiskt enormt underhållande.

I Kung fu panda möter vi klumpiga Po som drömmer att han är mästare i den klassiska kampsporten, men naturligtvis är det bara en dröm. I verkligheten arbetar Po på sin fågelpappas (!) nudelrestaurang och kommer, som alla söner i familjen, att upprätthålla traditionen. Så är det tänkt, det är hans öde. Men lika naturligt går drömmen av en slump i uppfyllelse och han måste visa att han är den kung fu-mästare som han drömt om att vara. Han måste möta den onde snöleoparden Tai Lung och det är bara Po som kan besegra honom.

Att hela historien kan skisseras på ett par meningar gör inte så mycket. Dreamworks-gänget kan konsten att berätta en underhållande historia, det visar om än inte alla produktioner så åtminstone filmer som Shrek (första filmen) och Hajar som hajar. Den här gången har bolaget som sagt lyckats över förväntan och gjort en av sina bästa filmer, både tack vare ett högt underhållningsvärde och mycket välgjorda animationer.

Vad gäller det senare har man lagt en del viktigt krut på minspel, åtminstone när det gäller huvudkaraktärer. Både den uttrycksfulla pandan och hans tränare Shifu lyfter ett annars ganska mediokert känsloregister. Stridsscenerna – ja, de är ett par stycken – är imponerande innovativa och fantasifulla. De snyggaste jag sett på länge, kanske någonsin, i en animerad film med amerikansk avsändare.

Storyn är däremot inte fantasifull utöver det normala. Den innehåller de sedvanliga klichéerna om att du ska tro på dig själv för att lyckas och även den rundaste pandan kan bli kung fu-mästare.

Blandningen av amerikansk sentimentalitet och kinesisk populärfilosofi i västerländsk förpackning (du måste uppfylla ditt öde och det spelar ingen roll vad du väljer för det finns inga tillfälligheter, sök din inre frid och så vidare) är som smör i gommen. Antalet kvinnliga karaktärer räknar jag till två, en orm och en tiger. Hmm och grr, för att tala i tecknade termer. Om det inte vore för de påhittiga fajterna och den stundom skojiga situationskomiken skulle jag förmodligen kväljas.

Men om man lyckas koppla av det politiskt korrekta robottänkandet bjuder Kung fu panda på en härlig mix av Jackie Chan-nostalgi och modernt fartfylld animerad film som muntrar upp såväl gammal som ung. Det är en underhållande actionkomedi som gjord för pappa-barnträffar, med många gemensamma skrattstunder. Och behåller man bara tron på den något tunna storyn, på samma sätt som en kung fu-utövare alltid måste behålla tron på sig själv för att lyckas, är det en fullträff.

Fakta: 

Film

KUNG FU PANDA

Bolag UIP Svenska röster Lawrence Mackrory, Claes Ljungmark, Hans Wahlgren med flera Premiär 18 juli

Rekommenderade artiklar

Ett sista koncentrat mänsklig värme

Recension

En fartblind chaufför, en gladlynt sjuksköterska och en rökande doktor – den udda trion utgör ett av staden Sofias mycket få ambulansteam.

Brutalt och briljant från Rios favelor

Recension

Ingenstans på jorden faller så många offer för polisens kulor som i Rios favelor. Om detta handlar Tropa de Elite, den enligt uppgift sanna historien om hur specialstyrkan Bope 1997 rensar upp i den favela där dåvarande påven Johannes Paulus bestämt sig för att spendera en natt. En natt som enligt förre Bope-kaptenen André Batista, vars självbiografi ligger till grund för filmen, kom att kosta knappt 40 människor livet.

Fria.Nu

Intrigen står i vägen för verkligheten

Recension

Papperslösa väcker reaktioner. Och det är inte så konstigt. Den informella arbetskraften är i dag en högst reell och integrerad del av Europas ekonomi. Och tillika en problematisk sådan.

Fria.Nu

Nilsson träffar mitt i prick

Recension

Det är tisdag förmiddag mitt i sommaren och dåligt med folk på shoppinggatorna i city, trots att affärerna har öppnat. Alla är väl på landet. Jag kilar in på Kulturhuset som allt som oftast erbjuder välbehövlig vila från Mammon.

© 2018 Stockholms Fria