Informationsförbud på Systembolaget | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Informationsförbud på Systembolaget

Konflikten mellan Systembolaget och Driftsektionen för systembolagsanställda går vidare. Nu har syndikalisterna belagts med informationsförbud inom Systembolagets lokaler.

Sedan av mitten av juni ligger Driftsektionen för systembolagsanställda i konflikt med Systembolaget. Bakgrunden är att en medlem ska ha lönediskriminerats. Förhandlingar har förts men avbrutits av arbetsköparen. För att tvinga tillbaka Systembolaget till förhandlingsbordet har sektionen genomfört ett flertal blockader.

– Efter midsommar spridde vi ut konflikten över hela landet och i tisdags genomförde vi öppna blockade mot 35 butiker i 13 städer, säger Emil Boss från sektionen, som själv står blockadvakt utanför Systembolaget på Rosenlundsgatan när Fria Tidningar pratar med honom.

Systembolaget har reagerat och belagt sektionen med informationsförbud i alla företagets lokaler.

– Vi får inte sätta upp några anslag eller prata med de anställda. Vi ser det som ett skolexempel på föreningsrättskränkning, säger Emil Boss.

Systembolagets presschef Lennart Agén vill inte kommentera huruvida förhandlingarna kommer att återupptas men bekräftar informationsförbudet.

– Det är korrekt. Vi har sagt att de gärna får bedriva politisk propaganda utifrån den här konflikten och kalla medarbetare till möten, men det ska inte ske på avlönad arbetstid.

Är ni inte oroliga att det här kan räknas som föreningsrättskränkning?

– Nej.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2022 Stockholms Fria