Fria.Nu

Fredsaktivister tystades i domstolen

I onsdags hölls rättegång mot fem aktivister från Vin- och fikonträdsplanterarna vid Mölndals tingsrätt. De hade tagit sig in på Saab microwaves område vid fem tillfällen och planterat fruktträd samt avrustat en krigsradarkupol med en smideshammare.

Vid rättegången stoppades försvarsadvokaten Mikael Baaz i sin slutplädering när han ville visa att Saab microwawe levererat artillerilokaliseringsradarn Arthur till Irakkriget. Han fick inte heller förklara att FN inte sanktionerat Irakkriget och att Sveriges regering definierat kriget som olagligt och ett brott mot folkrätten.

Även den åtalade Klaus Engel stoppades av domaren under sin sakframställan när han ville förklara varför de valt att använda civil olydnad för att ingripa mot vapenhandeln.

– Det här blir spännande. Genom att domaren förbjöd oss att tala, har vi starka skäl att överklaga domen till hovrätten, säger Per Herngren, en av de åtalade och initiativtagare till rörelsen.

Han berättar att senaste gången som fredsaktivister hindrats att tala för sin sak på liknande sätt var vid en rättegång mot plogbillsaktivister 1996. Detta ledde till en juridisk debatt i massmedierna, något som aktivisterna hoppas på även denna gång.

– Kloka domare låter oss prata, men brukar inte ta någon hänsyn till vad vi säger när de dömer. Den här domaren hjälper oss att föra fram vårt budskap.

Men domaren Klaus Bärthel säger att han ändå handlade rätt när han stoppade slutpläderingen och sakframställan:

– Eftersom målet handlade om olaga intrång, låg deras argumentation långt ifrån vad åtalet berörde.

Åklagaren har yrkat på böter och domen förkunnas den 27 augusti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU öppnar för underrättelsepakt med USA

En ny EU-rapport föreslår omfattande informationsutbyte mellan unionens brottsbekämpande myndigheter. Men som ett led i kampen mot terrorismen öppnar rapporten också för ett kontroversiellt underrättelseutbyte mellan EU och USA.

Fria.Nu

FRA:s ande hemsöker Almedalen

Almedalen är som ett kortspel, och i ljuset av en FRA-debatt som blir alltmer infekterad satt oppositionen med alla trumf på hand. Almedalsveckan har också visat att det är kring signalspaningens vara eller icke vara som regeringsalternativen inför valet 2010 positionerar sig.

Fria.Nu

FRA-motståndet fortsätter på gatorna

FRA-motståndet dog inte när signalspaningslagen förra veckan antogs av riksdagen, nu har det tagit steget från bloggosfären till gatorna. I måndags manifesterade nätverket Svart måndag utanför riksdagen. I dag anordnas en demonstration på Sergels torg.

© 2024 Stockholms Fria