Syndikalister i blockad av restaurang | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Syndikalister i blockad av restaurang

För andra gången i år blockerar syndikalisterna, SAC, en restaurang i Stockholm som enligt fackföreningen utnyttjar papperslösa. Förra gången handlade det om en papperslös som inte fått lön på sin arbetsplats Lilla Karachi, den här gången om restaurang Josefina på Djurgården.

SAC kräver att restaurangen betalar utebliven lön för nio papperslösa personer som arbetat som städare, diskare och diskplockare. De papperslösa har enligt SAC fått mindre än 60 kronor i timmen, inga anställningsavtal och inget ob eller semesterersättning.

De syndikalister som delade ut flygblad utanför restaurangen i tisdags delgavs av polis som kom till platsen för egenmäktigt förfarande.

”Att vidta stridsåtgärder är inget brott, utan en grundlagsskyddad rättighet”, skriver SAC i ett uttalande.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Två friade efter kravallerna i Rosengård

Malmö tingsrätt frikänner två personer som åtalats efter upploppen i Rosengård den 18 december. I båda fallen underkänner tingsrätten hur polisen identifierat männen.

Fria.Nu

Sophämtarna stäms i Arbetsdomstolen för sin vilda strejk

Nu stämmer Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA, de sophämtare som kör för Liselott Lööf AB, Ragnsells och Hellstens i Arbetsdomstolen för att de brutit mot gällande kollektivavtal i och med den olovliga strejken som inleddes i fredags. Även sophämtarna på det fjärde företaget som hämtar sopor i Stockholm, Resta, strejkar men inkluderas inte i stämningen eftersom företaget inte är med i BA.

Fria.Nu

EU driver på om bättre luft på Hornsgatan

Sverige varnas av EU-kommissionen för höga partikelhalter på flera orter i Sverige.

– Vi tycker att det är lyckligt att kommissionen går på staten, säger Oscar Alarik, miljöjurist på Naturskyddsföreningen som driver frågan om den dåliga luften på Hornsgatan för fem familjers räkning.

Analys: Energiöverenskommelse utan stabilitet

Ett historiskt dokument som gör Sverige världsledande eller ett monumentalt miljösvek? Meningarna om regeringens klimat- och energiöverenskommelse går vitt isär. Får inte regeringen med sig socialdemokraterna på överenskommelsen riskerar den i vilket fall som helst att falla vid nästa val.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria