Intrigen står i vägen för verkligheten | Stockholms Fria

Recension


Fria.Nu

Intrigen står i vägen för verkligheten

Papperslösa väcker reaktioner. Och det är inte så konstigt. Den informella arbetskraften är i dag en högst reell och integrerad del av Europas ekonomi. Och tillika en problematisk sådan.

För den som saknar pass och arbetstillstånd existerar varken kollektivavtal eller minimilöner. Att det rör sig om exploatering är förstås ställt utom alla tvivel. Men samtidigt utgör papperslösa – liksom reguljära migrantarbetare från ursprungsländer med lägre lönenivåer – en utmaning mot de modeller för solidaritet arbetare emellan som oftast vuxit fram på en nationell nivå. Som ännu inte förmått anpassa sig till att det internationaliserade kapitalet tvingar människor till internationalisering. Eller förmått bemöta farhågor om att ett låglöneutbud ska sätta negativ press på priset på arbetskraft.

Den papperslösa arbetskraften är i dag en global vittförgrenad industri som sträcker sig hela vägen från människosmugglaren som erbjuder transport från Nordafrika till Sydeuropa till restaurang Josefina på Djurgården som betalar sina papperslösa diskplockare 56 kronor i timmen.

I botten handlar det givetvis om pengar. Stora pengar.

Om detta handlar Ken Loachs nya film It’s a free world… Åtminstone delvis. Den ensamstående mamman Angie – förtjänstfullt porträtterad av Kierston Wareing – får sparken från företaget som rekryterar billig arbetskraft från Östeuropa efter att ha kastat en drink i ansiktet på en tafsande chef. Trött på att behandlas som en förbrukningsvara bestämmer hon sig för att starta eget i den bransch hon redan känner utan och innan.

Inledningsvis är ambitionen att verka inom lagen. Men konkurrensen är tuff. Och långt ifrån alla kunder är nöjda med den billiga arbetskraft Angie förmedlar. Störst är efterfrågan på ännu billigare arbetare, helt utan rättigheter, och i takt med att insatserna höjs blir det som ursprungligen skulle vara en engångsföreteelse till regel. Och Angie själv blir en del av den kapitalets cynism hon först försöker bortförklara, därefter gör till sin egen.

Men It’s a free world vill mer än att skildra en hänsynslös industri. Filmens problem är delvis att den försöker verka på flera nivåer, som inte är helt enkla att legera utan att synliga tematiska skarvar uppstår.

Förutom en kärlekshistoria innehåller filmen även ett familjedrama och – mer problematiskt – spänningsinslag av thrillerkaraktär. Förvisso finns en fond av arbete och migration i bakgrunden, men i det abrupta slutet framstår Angie mer som en pressad mor som gör det hon måste göra än som en del av näringskedja där människor är mat för rovdjuren i toppen. Att dramatisera strukturer utan att väva in levnadsöden förefaller svårt, sannolikt inte önskvärt. Men här ställs det personliga i förgrunden på ett sätt som gör att intrigen förminskar det sammanhang den utspelar sig i.

En vag känsla av att Ken Loach har råkat trivialisera sitt ämne infinner sig. Kanske avsiktligt, förmodligen oavsiktligt. Kanske spelar det ingen roll. Det är en fri värld…

Fakta: 

Film

It’s a free world...

Regi Ken Loach Med Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek m fl Distribution Nonstop entertainment

Rekommenderade artiklar

Ett sista koncentrat mänsklig värme

Recension

En fartblind chaufför, en gladlynt sjuksköterska och en rökande doktor – den udda trion utgör ett av staden Sofias mycket få ambulansteam.

Brutalt och briljant från Rios favelor

Recension

Ingenstans på jorden faller så många offer för polisens kulor som i Rios favelor. Om detta handlar Tropa de Elite, den enligt uppgift sanna historien om hur specialstyrkan Bope 1997 rensar upp i den favela där dåvarande påven Johannes Paulus bestämt sig för att spendera en natt. En natt som enligt förre Bope-kaptenen André Batista, vars självbiografi ligger till grund för filmen, kom att kosta knappt 40 människor livet.

Fria.Nu

Sevärd sensmoraltyngd panda

Recension

En nudelkokande, klumpig panda som vill bli kung fu-mästare, kan det vara roligt? Jodå, förvånande nog är det faktiskt enormt underhållande.

Fria.Nu

Nilsson träffar mitt i prick

Recension

Det är tisdag förmiddag mitt i sommaren och dåligt med folk på shoppinggatorna i city, trots att affärerna har öppnat. Alla är väl på landet. Jag kilar in på Kulturhuset som allt som oftast erbjuder välbehövlig vila från Mammon.

© 2019 Stockholms Fria