Fria Tidningen

Europas största skejtpark byggs i Highvalley

Idén om en skejtpark på Högdalstoppen föddes för snart tio år sedan. Nu ser den ut att bli verklighet. I sin nya budget avsätter majoriteten i Stockholms stad 30 miljoner kronor för att bygga Europas största anläggning i sitt slag.

Idén föddes i anslutning till en downhilltävling nedför Högdalstoppens branta sluttning sommaren 1999. Nu står det klart att vad entusiasterna i föreningen Stockholm subsurfers då drömde om kommer att bli verklighet. I budgeten för nästa år avsätter staden 30 miljoner kronor för att bygga skejtparken Highvalley.

Ants Neo var med om att arrangera tävlingen i slutet av förra millenniet och har sedan dess varit en av eldsjälarna bakom projektet.

Han berättar att det egentligen inte var så svårt att få staden att satsa pengar, snarare gällde det att inte stånga huvudet blodigt mot fel vägg.

– Först måste jag säga att ingen av oss hade klarat av att göra det själv, vi har haft ett väldigt bra samarbete inom föreningen. Vi gjorde misstaget från början att vi inte gick på högste man vilket gjorde att det drog ut på tiden. Det är först nu på sista tiden politikerna har förstått vad det handlar om, de har inte blivit informerade tidigare.

Redan 2006 var samtliga politiska partier positivt inställda till projektet Highvalley. Men med maktskiftet byttes beslutsfattarna i stadshuset ut, och när nya människor installerades på nya ämbeten uppstod förseningar.

Sedan finansieringen nu säkrats planeras byggstarten till nästa vår. Redan 2010 ska de första skejtarna kunna nyttja de curbs och transitions som ritats av internationellt renommerade skejtparksarkitekten Stefan Hauser.

Ants Neo tror att Higvalley kommer att bidra till att lyfta ett i dag ganska bortglömt område.

– Det kommer att dra skejtturism, det är ganska enkelt att resa med en bräda. Och det kommer att ordnas events. Vi har pratat om en klubbstuga, en kafeteria och ett skejtvandrarhem, vi har massor av idéer.

Även idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) tror att Highvalley kommer att utgöra en positiv injektion.

– Det gör vi, annars skulle vi inte gå in med så stora pengar. Vi tror att det kan innebära ett lyft för hela Högdalen och området runt omkring.

Att intresset för skejtparken är stort har borgarrådet även märkt på sin blogg, där inlägg om Highvalley slagit rekord i antal kommentarer. Efter att satsningen offentliggjordes har det digitala berömmet strömmat in.

– Det engagerar jättemånga och väldigt trevliga människor, det är roligt när folk för ett gott demokratiskt samtal med goda argument.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2024 Stockholms Fria