Stockholms Fria

Första halvlek – en barnlek?

Vad har moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna – och delvis centerpartiet – åstadkommit under sina två år vid makten? Vad vill de göra under de kommande två åren – och vad tycker oppositionen om det? Fria Tidningar har frågat våra folkvalda politiker om både första och andra halvleken vid makten och i opposition.

Vid valet 2004 tog alliansen över makten över Stockholms stad från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Några av valfrågorna de vann på var jobbgarantin, att staden ska sälja ut mycket av sin mark, fastigheter och bolag, och skriftliga omdömen från första klass.

Garantin att stockholmarna inte skulle vara arbetslösa mer än fem dagar fick majoriteten tumma på med en gång. Utförsäljningarna av allmännyttan genomförs i allt högre takt och är högst omdebatterad. Men vad har de mer gjort? Och vad tycker oppositionen om det?

Vi kollar även vad som kommer att bli de heta frågorna vid nästa val, 2010. De senaste sex valen har stockholmarna röstat bort den sittande majoriteten. Kommer alliansen att kunna ändra på det – vad tror du?

 

Sten Nordin (m), finansborgarråd.

Vad är ni i moderaterna mest nöjda med att ha åstadkommit under de här åren?

– Att vi långsiktigt lagt grunden för flera viktigt infrastrukturbeslut såsom Citybanan och Förbifart Stockholm. Infrastrukturbeslut som kommer att underlätta stockholmarnas vardag genom tätare pendeltågstrafik och minskad trängsel på våra gator. Därutöver är jag mycket nöjd över att vi ökat valfriheten för stadens barn och äldre. Föräldrarna har fått större frihet att utforma omsorgen av sina barn – oavsett om det sker inom någon av kommunens förskolor, en fristådende eller genom det kommunala vårdnadsbidraget.

– Våra äldre har nu fått rätt att välja boende och har därmed fått större frihet att välja det boende vars innehåll eller plats passar bäst.

Är det något ni skulle ha gjort annorlunda?

– Kanske inte annorlunda men tidigare. Den kraftsamling som vi nu genomför i stadens arbetsfrämjande åtgärder borde vi ha gjort från början. Genom att vi samlar Jobbtorgens verksamhet och SFI med starkt fokus på jobben underlättar vi för dem som i dag saknar arbete.

Vad planerar ni att genomföra de kommande två åren?

– Kraftigt lyft av stadens äldreboenden och för stadens gemensamma och offentliga miljö. Vi satsar de kommande åren över en miljard för att rusta stadens äldreboenden. Satsningen på städningen kvarstår och utökas ytterligare med 40 miljoner kronor nästa år.

– Därutöver kommer vi arbeta aktivt för att minska buller och förbättra luftkvaliteten i staden – Hornsgatan ska gå från att vara ett avskräckande exempel till att bli ett postivt pilotprojekt.

Vad kommer att bli de stora valfrågorna för er?

– Vi måste kombinera ett växande Stockholm med en ekologiskt hållbar stad. Stockholm ska bli en miljonstad men samtidigt behålla de kvaliteter vi har i dag med närheten till grönområden – och i ett internationellt perspektiv rimlig framkomlighet och god miljö.

 

Lotta Edholm (fp), skolborgarråd.

Vad är ni i folkpartiet mest nöjda med att ha åstadkommit under de här åren?

– Vi har skapat ett tydligare fokus på kunskap i Stockholms skolor genom införandet av skriftliga kunskapsomdömen. Dessutom arbetar vi aktivt med att stärka läraryrkets status, exempelvis har vi inrättat karriärtjänster i skolan. Vi har även arbetat med att förebygga förekomst av mobbning i skolan genom att det nu finns en enhetlig policy som skolorna ska följa. För att förbättra elevernas kunskaper i läsning har vi genomfört en lässatsning och även återinfört läsutvecklingsscheman. Nästa år satsar vi 19 miljoner kronor på att fortsätta förstärkningen av folkbiblioteken.

Är det något ni skulle ha gjort annorlunda?

–Vi är nöjda med vad vi har åstadkommit.

Vad planerar ni att genomföra de kommande två åren?

–Vi kommer att fortsätta arbeta med att förbättra kunskapsläget i Stockholms skolor främst genom tydligare utvärderingar av elevernas kunskaper. Fortsatt satsning på fortbildning av lärare. Den omfattande lässatsningen fortsätter i skolår 0–6 med läsutvecklingsscheman (LUS) på alla skolor. Syftet är att kartlägga elevernas läsutveckling och tidigt kunna identifiera barn i behov av särskilt stöd.

– En kommunal förskolepeng införs den 1 januari 2009. Det ger likvärdiga villkor mellan kommunala och enskilt drivna förskolor. En ny förskoleplan införs under 2009. Förskolan ska ges en mer pedagogisk inriktning.

Vad kommer att bli de stora valfrågorna för er?

– Det är för tidigt att säga än! Personligen tror jag att skolan, bostäderna och trafiken blir stora frågor.

 

Ewa Samuelsson (kd), äldreborgarråd.

Vad är ni i kristdemokraterna mest nöjda med att ha åstadkommit under de här åren?

– Människor blir inte mer lika för att de blir äldre. Vi har ökat det personliga inflytandet genom att, efter biståndsbedömning, låta äldre välja vilket äldreboende de vill komma till. Valfriheten kommer att skapa en mångfald av inriktningar och utförare som svarar mot enskilda behov på ett helt annat sätt än vi i dag kan möta. Genom att de äldre också kan välja bort det som är dåligt kommer vi att se kvalitetsförbättringar i äldreomsorgen. Dagsutflykter, kultur och idrott som involverar de äldre är alla delar i ett arbete för att skapa en mer meningsfull vardag med innehåll. Kostprojektet, som efter årsskiftet blir permanent, har varit en mycket lyckad satsning som höjt kvaliteten på maten och gjort måltiderna för de äldre till något att se fram emot.

Är det något ni skulle ha gjort annorlunda?

– Inte annorlunda men vi önskar att det skulle gå lite snabbare. Många tror att om vi ena dagen fattar beslut i fullmäktige så är det verklighet morgonen efter. Stockholms stads äldreomsorg är en stor organisation och det tar tid innan allt nytt sätter sig. Samtidigt ska det understrykas att den stora organisationen också skapar många möjligheter att prova nymodigheter och ligga i utvecklingens framkant. Kontaktcentret Äldre direkt är ett tydligt exempel på det senare.

Vad planerar ni att genomföra de kommande två åren?

– Helt nytt är att vi i juli 2009 inför valfrihet också för dagverksamheter, vi fortsätter satsningen på personalens utbildning och tittar närmare på att ge fler möjlighet att arbeta heltid. En stor sak blir också att besluta om framtidens boende för äldre. Vi kommer att skapa boenden för dem som inte behöver heldygnsomsorg men känner sig otrygga eller ensamma. Där finns i dag en lucka som vi ska fylla. En gemensam värdegrund för Stockholms stads äldreomsorg ska utarbetas och det kommer att bli en riktig utmaning.

– Vi ska också se till att det som beslutats verkligen genomförs i praktiken, så att de äldre verkligen upplever skillnaden i vardagen mellan då och nu. Vi ska följa upp och putsa på det som behöver rättas till.

Vad kommer att bli de stora valfrågorna för er?

– Äldreomsorgen kommer också 2010 att vara en viktig fråga för kristdemokraterna. Även om vi nu är på rätt väg och har lyckats genomföra en hel del av det vi gick till val på finns det ännu mycket kvar att uträtta. Familjen är också viktig för oss. Vi ska vara hela familjens parti vilket innebär att vår politik ska omfatta allt från lekplatser till ekonomiska villkor. Kristdemokraterna är än i dag det enda parti som fullt ut kräver stor mångfald av barnomsorg och driver på för att ge föräldrar mer tid för sina barn.

 

Per Ankersjö (c), gruppledare.

Centerpartiet är delaktiga i en del av majoritetens beslut – exempelvis utbildnings-, socialtjänst- och exploaterings/ stadsbyggnadsfrågor samt i vissa stadsdelar. I andra frågor är de i opposition. Därfår får partiet både svara som majoritet och som opposition.

Vad är ni i centerpartiet mest nöjda med att ha åstadkommit under de här åren?

–Vi har framför allt drivit på majoriteten när det handlar om en rad frågor: att ta problemen med stockholmsluften på allvar, nu föreslår man ökade insatser på Hornsgatan. Vi har fått in i stadens skolplan att skolbarnen ska lära sig i ord och handling att värna miljön. Vi har fått igenom högre bebyggelse i innerstaden. Tack vare centerpartiets agerande är öppenheten för att bygga höga hus mycket större i dag. Vi har räddat parken vid Lillsjön i Bromma, som är en oas i ett tillväxtområde, från en större exploatering.

Vad är ni i centerpartiet mest missnöjda med av det som majoriteten har genomfört under de här två åren?

–Att man tar bort gratis boendeparkering för miljöbilar vid årsskiftet. Att man gjort det relativt dyrare för hushåll att separera matavfall.

Har ni någon uppfattning om vad som kommer att hända under kommande två år? Vad är ni mest kritiska till?

– Det finns en stor risk att man tar beslut om att bygga Österleden genom nationalstadsparken – något vi motsätter oss eftersom Österleden är en infartsled och inte en kringfartsled.

Vad kommer att bli de stora valfrågorna för er?

– Miljöfrågorna. Det finns ett behov av ett borgerligt miljöalternativ och det är centerpartiet. Vi förenar en ansvarsfull ekonomisk politik och en övertygelse om att tillväxt är nödvändigt – med en tydlig prioritering av miljö- och klimatfrågorna.

– Förnyelsen av stadsbilden. Stockholm måste få förändras, det ska inte vara ett museum över svunna tider. Ny modern arkitektur blandat med den gamla i en tät stadsbebyggelse. Nya spårvägar och mer kollektivtrafik på vattnet. Utveckla Stockholms parker.

 

Carin Jämtin (s), oppositionsborgarråd.

Vad är ni mest missnöjda med av det som majoriteten har genomfört under de här två åren?

– Kunskapsresultaten – det vill säga godkänt i kärnämnena matematik, svenska och engelska – i skolan har sjunkigt kraftigt som en konsekvens av nedskärningarna på skolan. 9 av 14 stadsdelar klarar inte av målen om barngruppernas storlek i förskolan. Och de allmännyttiga hyresrätterna säljs ut, framförallt i innerstaden och till kraftiga reapriser.

– Den moderatstyrda majoriteten prioriterar hela tiden skattesänkningar framför investeringar i bättre kvalitet i välfärden, utan att tänka på – eller bry sig om – att pengarna måste tas någonstans ifrån.

Har ni någon uppfattning om vad som kommer att hända under kommande två år? Vad är ni mest kritiska till?

– Nu när konjunkturen vänder är jag mest orolig för att den moderatstyrda majoriteten inte har någon som helst jobbpolitik. Den politik som har misslyckats i högkonjunktur kommer inte lyckas bättre i lågkonjunktur. Tyvärr skjuter man inte till resurser till näringspolitiken eller till vuxenutbildningen utan litar blint på att en skattesänkning med på 25 kronor i månaden för en genomsnittsinkomsttagare i Stockholm ska generera nya jobb.

– Det enskilda sakområde där jag tror att det kommer bli störst problem är förskolan. Förskolan får med den budget den moderatstyrda majoriteten presenterat för 2009 ett så litet resurstillskott så det knappt täcker hälften av ökade kostnader i form av löner och prisökningar.

Vad kommer att bli de stora valfrågorna för er?

– Jag tror att nedskärningarna på skolan, misslyckandet i jobbpolitiken och att våra unga inte har någonstans att bo kommer bli stora valfrågor. Vi har ett tydligt alternativ för Stockholm. Hela den skattesänkning den moderatstyrda majoriteten planerar för 2009 vill vi till exempel satsa på att skapa nya jobb.

– Vårt val är tydligt. Investeringar i bättre kvalitet i välfärden går före ofinansierade skattesänkningar. Det är mitt löfte till stockholmarna inför valet 2010. Ökad orättvisa är inte lösningen på Stockholms problem.

 

Ann-Margarethe Livh (v), oppositionsborgarråd.

Vad är ni i vänsterpartiet mest missnöjda med av det som majoriteten har genomfört under de här två åren?

– Man kan tydligt se att majoritetens politik är dålig ur ett jämställdhetsperspektiv, för flyktingar och barn. Vi har valt att uppmärksamma barnen, majoritetens politik slår otroligt hårt mot dem. Bland annat i och med de otroligt stora barngrupperna i Stockholm har deras förutsättningar försämrats. Och att SL-kortet för människor med försöjningsstöd dras in gör att både de vuxna och barnen fångas i sin stadsdel.

– För att inte tala om skolan, den är ju rena Vilda västern. När man fördelar pengarna till skolan så tog man förut hänsyn till sociala faktorer som föräldrars utbildning och om de är födda i Sverige. Det gör man inte nu, alla skolor får lika mycket oberoende på vilka barn som går där.

– Man avlövar även stadsdelsnämnderna, jag skulle vilja utveckla dem mycket mer. Besluten som fattas i stadsdelsnämnderna är öppna, vilket jag tycker är viktigt. Beslut som fattas i den här staden ska vara genomskinliga, folk ska kunna veta hur man gör om man har förslag eller om man vill protestera.

– Fler och fler frågor, som den fysiska miljön, centraliserar man, och beslut ska fattas bakom stängda dörrar här i stadshuset. Det är en otrolig tillbakagång.

– Vad händer med staden när vi har sålt allt, och med infrastrukturerna? När vi sålde Birka energi fick vi dyrare el, och en massa direktörer tjänar en massa pengar. Att man håller på att sälja ut allt man äger tillsammans är väldigt problematiskt.

– En annan sak de har misskött totalt är jämställdhetsfrågorna. En enda utredning har de presenterat, om hederesrelaterat våld, och den ska bli klar i slutet av mandatperioden. Vi ville att allt våld mot kvinnor skulle utredas.

Har ni någon uppfattning om vad som kommer att hända under kommande två år? Vad är ni mest kritiska till?

– Av vad man kan se på budgeten så fortsätter man helt enkelt på samma sätt. Allt ska vara privatiserat. De ska sälja ut. Det kommer inte alltid att gå, avknoppningarna har till exempel inte varit så lyckade. Det är en business, stora företag vill gå in och ta över äldreomsorgen.

– Det är väldigt oroväckande för framtiden, hur ska man kunna hålla ihop den här staden om det blir en enda stor marknad? Klyftorna ökar, som när man tar bort socioekonomiska stödet till skolorna. Men majoriteten marscherar glatt på.

– Om man vill privatisera måste man åtminstone ha krav på sig att göra ordentliga konsekvensbeskrivningar, men sådana finns ingenstans.

Vad kommer att bli de stora valfrågorna för er?

– Barns uppväxtvillkor måste stå högt på agendan. Hela demokrati- och privatiseringsfrågan måste upp på bordet, vem gynnas och vem missgynnas?

 

Yvonne Ruwaida (mp), oppositionsborgarråd.

Vad är ni i miljöpartiet mest missnöjda med av det som majoriteten har genomfört under de här två åren?

– Det som de har gjort är en nedrustning på miljöområdet. De saknar tydliga miljömål, de har avskaffat hela målpolitiken och avskaffat resurserna till miljöarbetet. Luftkvaliteten har de inte gjort något för, de vill bygga Förbifarten och planterar träd. Stockholmarna har rätt till en god luftkvalitet. De förstår inte att man måste minska bil- och godstrafiken.

– Vi är också missnöjda med att man minskar kvaliteten i förskolan, minskar på resurser till barn och ungdomar, till Kulturskolan, 4H-gårdar. Det har blivit tuffare för barn och unga i vår stad.

– Agenda 21-arbetet har nästan helt försvunnit.

– Det har även blivit svårare för dem som är socialt utsatta, som hemlösa och människor med missbruksproblem.

– Bostadsförsörjningssituationen – att man säljer ut så mycket bostäder som man gör försämrar den mycket.

Har ni någon uppfattning om vad som kommer att hända under kommande två år? Vad är ni mest kritiska till?

– Risken är att vi inte kommer att påbörja den klimatomställning som är så nödvändig i Stockholm. Man måste minska biltrafiken. Att det kommer fler nedskärningar som drabbar barn och unga, och att man kommer att sälja ut mer av bostadsbeståndet.

– Det är enorma mängder som man vill sälja ut.

– Det handlar om mänskliga tragedier, när människor inte får de livschanser de förtjänar.

Vad kommer att bli de stora valfrågorna för er?

– Klimat, lika rättigheter och barn är våra prioriterade frågor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Heta nyheter om en miljövänlig stad

Nu kommer Alternativ stad ut med en skrift de kallar för en ny gratistidning, Heta Nyheter. Göran Folin från Alternativ stad berättar att deras lilla tidning tryckts upp i 10 000 exemplar.

De omstridda Dennislederna blir verklighet

Alla vägar som ingick i det så kallade Dennispaketet har påbörjats, är under diskussion eller är färdiga. Kollektivtrafikförbättringarna är genomförda eller håller på att genomföras, utom tunnelbana mellan Hjulsta och Barkarby.

Trängselskatten – het fråga för Stockholmspolitikerna

Miljardöverskottet från trängselskatten tar staten hand om. Regeringen vill nu se en höjning av trängselavgiften för att finansiera en utbyggnad av tunnelbanan. Något som visserligen välkomnas av politikerna i stadshuset, men både oppositionen och alliansen vill att överskottet ska kontrolleras regionalt.

© 2024 Stockholms Fria