Polisen pratar slang i rekryteringssyfte | Stockholms Fria
  • Länsainamästare Carin Götblad och den nya ainabilen.
Stockholms Fria

Polisen pratar slang i rekryteringssyfte

Stockholms poliskår är för homogen. Det vill länspolismästaren ändra på. Inför Ung08-festivalen har en polisbil gjorts om till en 'ainabil', och genom att tala förortens språk hoppas Carin Götblad kunna locka miljonprogrammets unga till polishögskolorna.

Ordet 'aina' kommer ursprungligen från turkiskan och betyder 'utan spegel'. I Stockholms förorter används det dock som ett slangord för polis. Genom att visa intresse för den kultur som existerar i miljonprogrammen hoppas nu stockholmspolisen väcka motsvarande intresse för polisyrket bland förortsungdomar.
- Det är för att väcka kontakt och intresse först och främst. Vi vill ha fler sökande till polishögskolan från förorterna. Sedan ville vi visa att vi har lite humor och självdistans också, säger Carin Götblad om den nya satsningen.

Idén till ainabilen togs fram av polishögskolestudenten Karl Alexandersson och tidskriften Gringos chefredaktör Zanyar Adami.
- Jag tyckte att de skulle använda det i sin marknadsföring eftersom det är vad polisen kallas i förorten, med en negativ klang. Det blir samma sak som när vi kallar oss själva blattar, vi tar tillbaka ordet, säger Zanyar Adami.
Han menar att polisen har ett oförtjänt dåligt rykte i miljonprogrammet, och jämför bilden av dem där med fhur örortsungdomar skildras i media.
- Det är en bråkdel av poliserna som missköter sig, men det får representera hela gruppen. Det är samma sak som när alla som bor i förorten anklagas för att vara kriminella bara för att en liten grupp är det.

Den misstro som existerar mellan ordningsmakten och förortens invånare tror Zanyar Adami kommer att försvinna om en mer heterogen poliskår växer fram. Etnisk mångfald kommer att tillföra ny kompetens och enkla misstag kommer att undvikas.
Alla delar dock inte denna analys. Jens Larsson är aktiv inom Nätverket mot rasism, NMR, och menar att problemen bottnar i konkreta sociala missförhållanden. Polisen har en i första hand repressiv roll, och så länge denna repression riktas mot utsatta områden som är överrepresenterade i brottsstatistiken kommer misstron att bestå.
- Det blir som att försöka överbrygga något som i grunden inte går att överbrygga om inte samhället förändras. Och vad spelar det för roll om det är poliser som råkar komma från samma land som du själv, om de bara åker och förnedrar dig.

Han är inte motståndare till satsningen i sig, men menar att det är naivt att tro att den ska förändra någonting även om uppsåtet att rekrytera förortsungdomar lyckas.
- Det kanske är bra att ha en poliskår som ser ut som samhället gör just nu, men det blir för mycket kosmetika att tro att enorma klassklyftor och de problem som har med det att göra bara ska försvinna.

Fakta: 

Länsainamästare Carin Götblad och den nya ainabilen.

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2021 Stockholms Fria