Stockholms Fria

”Avskriv sjukhusens underskott”

Många av länets sjukhus har underskott i budgeten, något som den borgerliga majoriteten kräver att sjukhusen ska komma tillrätta med genom rationaliseringar. Samtidigt växer köerna till operationer. Nu kräver miljöpartiet att underskotten skrivs av.

Trots utförsäljningar av vårdcentraler och folktandvård kommer hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting att gå 73 miljoner back, enligt landstingsstyrelsens prognos för 2008. De som dras med de största underskotten är sjukhusen. Värst drabbat är Karolinska universitetssjukhuset som går 180 miljoner kronor back.

–Det är ett underskott som uppkom vid sammanslagningen av Huddinge sjukhus och Karolinska, säger Vivianne Gunnarsson (mp), ledamot i landstingsstyrelsen.

Även Södertälje sjukhus har ett underskott på 14 miljoner kronor och Södersjukhuset ett på 24 miljoner. Underskotten kommer att föras över i budgeten för nästa treårsperiod. Den borgerliga majoriteten i landstinget menar att dessa underskott ska rationaliseras och effektiviseras bort.

Det görs också, men samtidigt ökar köerna till sjukhusen, framför allt vad gäller ögon- och höftledsoperationer. Anledningen till detta är enligt miljöpartiet är att man prioriterar primärvården i Vårdval Stockholm.

– Ju tillgängligare vårdcentralerna blir, desto fler söker vård och desto fler remisser skrivs, säger Vivianne Gunnarsson.

Vid årsskiftet träder ett nytt treårigt avtal i kraft mellan landstinget och sjukhusen. Enligt prognosen för 2008 väntas antalet vårdtillfällen öka med fem procent och antalet läkarbesök med knappt åtta procent jämfört med 2007. Därför kräver miljöpartiet att landstinget avskriver underskotten för sjukhusen inför den nya avtalsperioden.

–Det är det enda sättet att komma tillrätta med de ökande köerna för operationer. De borgerliga partierna i landstinget kan inte fortsätta att ställa sparkrav på sjukhusen för att komma tillrätta med budgetunderskotten. Det hotar patientsäkerheten och kvaliteten.

Maria Wallhager (fp) är det landstingsråd som har ansvaret för sjukhusen i länet. Hon säger att en budget ska balanseras inom de treåriga avtalsperioderna.

– Man kan inte rycka ut en del av det styrsystem som vi inrättat med miljöpartiets goda vilja, säger Maria Wallhager.

Hon säger att sjukhusen ska ta hand om köerna inom enheten. Om det till exempel är köer till ortopediska operationer men inte till hudavdelningen, är det meningen att sjukhuset ska föra över resusrser från hudavdelningen till ortopeden.

– Sjukhusen kan göra sådana förändringar snabbt. Och vi politiker måste lita på att de gör det och hålla fingrarna borta från syltburken.

Honmenar också att det är positivt att vårdcentraler har blivit mer tillgängliga.

– Att fler kommer tidigare till vårdcentralen är bra, liksom att fler får den remiss de behöver till ett sjukhus. Sedan har det visat sig att köerna inte är så långa som man trott. Vissa har opererat sig på något annat sjukhus och andra är inte längre i behov av en operation, säger Maria Wallhager.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria