Fria.Nu

Brasiliansk miljösatsning kritiseras

President Lula da Silva har tagit fram en plan för att stoppa klimatförändringen. Brasilien ska visa att man tar sitt ansvar i miljökampen. Men förslaget har kritiserats av flera miljöorganisationer.

– 2015 ska vi plantera fler träd än vi hugger ned, lovade Brasiliens miljöminister Carlos Minc när han presenterade regeringens strategi för att hejda klimatförändringen.

Under de kommande sju åren ska skövlingen av Amazonas gradvis minska. Senast 2015 ska regnskogen gå jämnt upp, det vill säga att antalet hektar som avverkas ska uppvägas av nyplanteringar. Samtidigt ska man ta i med hårdhandskarna mot den illegala skövlingen.

Brasilien är en av världens främsta biobränsleproducenter. I regeringens plan ingår en fortsatt satsning på etanol och biodiesel som alternativ till bensin. Man ska även källsortera 20 procent av soporna, mot dagens 10 procent. Nya vattenreningsverk ska byggas för att rena 70 procent av avloppsvattnet, en fördubbling mot dagens 35 procent.

Planen har tagits fram genom ett samarbete mellan nästan samtliga ministrar. Projektet är nu ute på en slags offentlig ”remiss” och kan därför komma att ändras något. Regeringen vill sjösätta planen före FN:s klimatmöte i Polen i december. Förra året lovade Lula da Silva inför FN:s generalförsamling att Brasilien skulle ta sitt ansvar i miljökampen.

Brasilien satsar sedan några år tillbaka på att bli Latinamerikas politiska ledare och röst i världen. Ett av Lula da Silvas utrikespolitiska mål är att landet ska få en permanent plats i ett utökat säkerhetsråd. Men då måste brasilianarna visa att de är beredda att agera i internationellt viktiga frågor, som klimatförändringen.

Enligt regeringens egna siffror är Brasiliens energisektor en av de renaste i världen. 45 procent av energin kommer från förnybara källor, jämfört med 13 procent i resten av världen. Men Sydamerikas jätte är ändå en av de största miljöbovarna. Svedjebruk och skövling av Amazonas urskog skickar ut enorma mängder växthusgaser i atmosfären.

Regeringens plan kritiserades genast av flera miljöorganisationer.

– Många av delarna i projektet existerar redan i dag, så det är inte mycket nytt som föreslås. Regeringens plan är för lam och räcker inte för att rejält minska utsläppen. Och förslaget om att stoppa de illegala avverkningarna… Om skövlingen är illegal så måste de ju stoppas hur som helst, sade Marcelo Furtado, chef för brasilianska Greenpeace, till tidningen Folha de São Paulo.

Adalberto Verissimo, vid institutet Människan och Amazonas miljö, hävdar att nyplantering av skövlade områden i urskogen inte är detsamma som att låta den ursprungliga skogen stå orörd.

– Om man planterar nya trädslag reducerar man utsläppen av växthusgaser, men ekosystemet förändras. Även om man planterar samma träd som skövlas påverkas miljön, för man byter ut en ”vuxen” urskog mot en ny. Det tar hundratals år innan skogen blir ”åldrad” igen, sade Verissimo till Inter Press Service.

Satsningen på biobränslen är också kontroversiell. Flera undersökningar hävdar att biobränslen inte minskar utsläppen så mycket som dess förespråkare påstår. Dessutom läggs en stor del av skulden för de höga matpriserna på etanol och biodiesel. Till exempel används ungefär en tredjedel av USA:s majsproduktion – världens största – till etanol istället för föda. Brasilien framställer visserligen etanol av sockerrör istället för majs. Men sockerrören upptar åkermark som annars skulle ha använts till mat, enligt kritikerna.

Sverige köper mest brasiliansk etanol i Europa.

Marcos S. Jank, chef för de brasilianska etanolproducenternas branschorganisation, deltog på en konferens om biobränslen i Jönköping i våras.

– Bara en procent av vår åkermark används till etanolproduktion. Och ingen regnskog huggs ner för att odla sockerrör, hävdade Jank i sitt anförande på konferensen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Våg av lynchningar

Byborna i Achacachi grep en hel rånarliga på bar gärning. Istället för att lämna över dem till polisen valde byborna att ta lagen i egna händer. Tjuvarna torterades och brändes. Liknande incidenter har blivit allt vanligare i Bolivia på senare år.

Fria.Nu

Armén mördade ungdomar för att få ”gerillabonus”

Ett tjugotal fattiga ungdomar från Bogotá i Colombia anlitades av okända män för att arbeta i andra provinser. I själva verket förkläddes de till Farc-soldater för att sedan mejas ner av armén. Nu utreds ytterligare 700 fall där armén misstänks ha dödat ”falska” gerillakrigare.

Fria.Nu

Latinamerikanska länder fimpar

Colombia och Bolivia har nyligen infört hårdare regler för rökare. De sällar sig till en allt större skara latinamerikanska länder som bekämpar tobaken.

Fria.Nu

Kuba bekämpar ingrodd homofobi

I dag firar Kuba den internationella dagen mot homofobi för andra gången. Förra årets halvhjärtade firande ska överträffas med hjälp av tv-debatter, filmvisningar och bokpresentationer. Och politisk stöd från regeringen.

Fria.Nu

Stals som spädbarn - stämmer kidnapparna

Under militärdiktaturen i Argentina kidnappades tiotusentals barn. De föddes i fångenskap och "adopterades" av arméofficerare eller deras bekanta. Men efter att tidigare amnestilagar hävts kan barntjuvarna nu ställas till svars.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria