Kärlekspunkare med rätt att kasta första stenen | Stockholms Fria
  • Kompromisslös kärleksprofet - pp7 gaftzeb.
Stockholms Fria

Kärlekspunkare med rätt att kasta första stenen

'Denne man blöder för era synder' har någon hävdat. Och musiktidningarna vet inte om de ska hylla eller spotta på honom. Staffan Fredelius, eller pp7 gaftzeb, lämnar ingen oberörd med sitt punkiga kärleksbudskap. Sedan splitskivan med punklegenden GG Allin i början av 1990-talet, har pp7 gaftzeb levt och lärt som en sann representant för alternativ- och undergroundkulturen.
Senast utgivna LP-skivan pp7 gaftzeb kastar första stenen är ett samarbete med tjugo olika musiker. Visa, punk, calypso och electronica - ingen genre är tabubelagd när pp7 synar samhället i sömmarna:
- Vi har helt och hållet glömt bort livets viktiga värden som kärlek, omtanke och respekt.

Staffan Fredelius, 30 år, har växt upp i Storvik och Falun, men är sedan tio år tillbaka .främst grundskoletiden som satt djupa spår.
- Min själ har ärrats av uppväxttiden och skolgången, men istället för att stänga in mig och tycka synd om mig själv, gör jag något konstruktivt av det! Jag är min egen psykolog.

pp7 gaftzeb eller Staffan Fredelius?
- pp7 gaftzeb är mitt offentliga jag och används i musiksammanhang. Staffan Fredelius är privatpersonen som jag inte vill lägga så mycket vikt vid. Jag har ingen ambition att bli rockstjärna och använder ett artistnamn för att lägga fokus på mitt budskap och inte på min person.

Vid 17 års ålder skrev Staffan ett brev till GG Allin, när denne satt i fängelse dömd för mordförsök. GG Allin gjorde sig legendarisk genom sina provokativa scenframträdanden med inslag av våld och avföring. Drink, fight and fuck är en av hans största hits. Inifrån fängelset svarade han på brevet, där han till Staffans förvåning tackade ja till förfrågan om att göra en splitskiva. Kontakten blev dock inte långvarig, GG Allin avled ett år senare i sviterna av sitt drogmissbruk. Olikheten mellan de båda artisterna kan på ytan förvirra mer än förtydliga.
- Jag kritiserade GG och skrev att jag tog avstånd från våld och knark. Det är många av hans idéer jag inte delar, men jag sympatiserar med hans allergi mot gruppfenomen och konformism i samhället. GG var självständig, äkta och har betytt mycket för mig, både personligen och musikaliskt. Att ha fått göra en skiva med honom, som tyvärr kom ut efter hans död, betyder oerhört mycket.

Musikvärlden ter sig kluven till artisten pp7 gaftzeb. Dregen kallar honom 'jävla högskolepunkare' och en recensent för Close-up Magazine gav det smickrande omdömet: 'Den här röda lilla vaxbiten är riktigt, riktigt usel'. Andra verkar dock helsålda på kärlekspunkarens vassa budskap: 'Pure rock from the heart' hävdar en annan recensent på Close-Up. Martin Aagaard på Falu-kuriren instämmer i lovsången: 'Någonstans mellan gymnasial lek och rättshaveristisk ångest var väl ändå pp7 gaftzeb kvällens mesta salt. Ett salt nödvändigt i en kultursoppa som inte bara får smaka underhållning. Ett ‘ta mig på allvar"-salt.'

Varför berör du människor så starkt och tar du åt dig av kritik?
- En stor del av all mänsklig kontakt, oavsett om det sker på eller av scen, är teater. Jag är äkta i båda världar och det berör. Att jag berör människor negativt handlar inte främst om mig själv - hade publiken varit trygg i sig själv skulle den inte bry sig om mina angrepp. Jag slår hål på publikens akilleshäl, den dåliga självkänslan. Jag uppskattar både uppmuntrande beröm och svidande kritik, om det känns ärligt. Men kom inte dragande med nåt snack om att jag spelar otajt för det vet jag redan.

Vilka vänder du dig till?
- Jag vänder mig till alla, men främst till dem jag uppfattar som oreflekterande marionettdockor i kulturhypnosen. Jag trivs bättre bland en publik som ställer sig frågande till mitt budskap, än bland dem som redan är 'frälsta'. Det känns bra att kunna tillföra något nytt.

Vad handlar dina texter om?
- Jag skildrar en socialrealism, däribland alkoholkulturen. Jag vänder mig mot att alkoholen inte bara är socialt accepterad, utan också ett socialt krav. Jag skildrar även mainstreamkulturen som helhet, där allt kretsar kring att konsumera och att konsumeras. Vi har helt och hållet glömt bort livets viktiga värden som kärlek, omtanke och respekt.

Av kärlek till andra vägrar pp7 gaftzeb att ta emot pengar för sin musik och för sina spelningar. Förutom sitt engagemang för andra människor, är det bland annat därför han som privatperson valt att studera till socionom. Inkomsten måste komma någonstans ifrån.
- Jag säljer alla mina skivor till produktionspris och tar bara ut reseersättning för spelningar. Jag kan inte predika sann kärlek och samtidigt ta betalt, det vore prostitution för själen. Kärleken måste alltid vara krav- och kompromisslös. Det är därför som jag exempelvis ställer mig frågande till Tomas di Leva. Hans kärlek känns plastig när jag ska behöva betala för den.

Berätta om din senaste skiva - pp7 gaftzeb kastar första stenen - och varför du har rätt att kasta den första stenen?
- Jag gav ut den på eget bolag, genom AkA som är en alternativkulturrörelse med bas i Falun. Skivan är en LP, något jag alltid drömt om att få göra. Arbetet har tagit fem år och skivan rymmer allt från punk, rock, metal och electronica till tal. Jag har samarbetat med tjugo olika musiker, däribland medlemmar från Midnight monkeys och Massgrav. Skivnamnets religiösa symbolik är lite problematisk eftersom jag inte erkänner mig som religiös, men min rätt att kasta första stenen bottnar i att jag är ärlig mot mig själv och min omgivning.

Trots medverkan i både tidning och radio, känner väldigt få till pp7 gaftzeb. Han inser att ett mer enhetligt intryck skulle gynna karriären, men menar att han inte spelar för att vara lätthanterlig.
- Kändisskap i sig är inget jag strävar efter och mainstreammedia tar inte in mig eftersom jag inte passar i deras fack. Då får man vända sig till undergrounden istället, men inte ens där passar jag in. På Kafé 44 kollar folk snett på mig eftersom jag inte har rätt image eller outfit. Om jag såg cool ut skulle jag få fler spelningar, det är jag övertygad om.

Avsaknaden av image skrämmer dock inte bort alla, människor hör av sig och säger att han berört dem mycket starkt. Han har också en liten men hängiven skara fans som bland annat dyker upp på hans utespelningar. Senaste spelningen ägde rum på Stureplan där han med backupgitarrist och agitatorisk stämma sjöng sig hes inför förvånade förbipasserande.
- Tanken var att hålla en gatuspelning och releaseparty för min nya skiva. Enkelt, billigt och lättillgängligt. Stureplan är en central plats med folk i rörelse, samtidigt som det finns gott om utrymme. Och, om jag får låta fördomsfull, människorna där kanske inte är vana vid min konstform och jag vill gärna tillföra dem något som kontrasterar mot statushävdandet och kommersen.

I september släpps en best of-kassett med pp7 gaftzebs hårdare material. Han ämnar också släppa en EP med ett bluegrassband från Värmland.
- Det är en musikstil jag kommit att uppskatta allt mer. Varje år besöker jag och min fru bluegrassfestivalen i Torsåker.
Även om vi aldrig lär få se pp7 gaftzeb skråla ikapp med Anders Lundin i Allsång på Skansen, kanske denne principfaste punkpredikant en dag tar ton i just ditt vardagsrum:
- Eftersom jag konsekvent nekas att göra offentliga spelningar, lämnas jag åt ödet att spela på gatan eller hemma hos folk. Det är ganska bra eftersom det uppstår en intim kontakt med publiken. Dessutom är man sin egen arrangör och slipper bli ovän med ljudteknikern.

Kan man boka dig för hemma-hos-spelningar?
- Haha, det beror på vem som frågar och i vilket sammanhang. Jag är ingen party-entertainer.

Fakta: 

pp7 gafzeb
* Namn och ålder: Staffan Fredelius, 30 år.
* Sysselsättning: Musiker samt pluggar till socionom.
* Diskografi: Släppt fem splitskivor med bl a GG Allin, hippieikonen David Peel och proggprofilen Erik Aschan. Medverkat på internationella och nationella samlingsskivor. Släppt ett antal kassetter och nu senast LP-skivan pp7 gaftzeb kastar första stenen.
* Familj: Frun Linda och katterna Rota och Temla.
* Intressen: Samla skivor (har en samling på över 2 000 skivor), samhällsfrågor, mänskliga relationer. Håller även på med ett par bokprojekt.
* Äter helst: Wienerbröd och jordnötsringar.
* Dricker helst: Här citerar han Christer Pettersson: 'Nyttiga juicer och drycker och sådär'.

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Althögern lanseras i Skandinavien

Intervju

Två konkurrerande nyfascistiska nätverk lanseras samtidigt i Stockholm kommande helg. Mathias Wåg förklarar konflikten i alternativhögern.

© 2019 Stockholms Fria