Kulturhuset Cyklopen nedbränt | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Kulturhuset Cyklopen nedbränt

Det frihetliga kulturhuset Cyklopen har brunnit ner till grunden. Polisen rubricerar ärendet som mordbrand.

Strax efter 19.00 i dag larmades räddningstjänsten om brand i det frihetliga kulturhuset Cyklopen i Högdalen. En halvtimme senare hade huset – som består av containerväggar sammanbyggda av tak, golv och våningsplan i trä – brunnit ner till grunden.
– Det är helt oanvändbart, säger Victor Marx från Kulturkampanjen, som befinner sig på platsen.
– Jag tror inte ens att man skulle kunna använda containrarna igen. Det är bara att börja om från början igen, om vi nu bestämmer oss för att göra det. Just nu känns det bara overkligt.
Kulturkampanjens medlemmar hade verksamhet i huset fram till klockan 17.00. Några timmar efter att de lämnade huset har någon, enligt Stockholms brandsförsvar, sannolikt anlagt branden.
– Brandkåren säger att det måste vara måste vara anlagt, annars skulle det inte ha brunnit ner så snabbt, säger Victor Marx.

Polisen arbetar utifrån samma teori.
– Man har inlett förundersökning om mordbrand, och när eftersläckningsarbetet är klart kommer platsen att spärras av för teknisk undersökning, säger inspektör Towe Hägg vid länskommunikationscentralen.

Cyklopen invigdes hösten 2007. Då hade Kulturkampanjen ägnat ett drygt år åt att bygga huset, vilket i sin tur föregåtts av flera års politisk kamp genom bland annat ockupationer och förhandlingar med lokalpolitiker.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett regnigt Stockholm för ett fritt Iran

På dagen tio år efter att studentprotesterna i Iran 1999 slogs ner öser regnet över Stockholm. Det hindrade dock inte hundratals från att samlas utanför riksdagen – för att minnas och stödja dagens iranska demokratirörelse.

Tolkhjälpen räcker inte till

25-åriga Katarina Garamvölgyi behöver hjälp med tolkning för att klara både kontakten med myndigheter och vanliga vardagsbestyr. Men landstingets Taltjänst kan bara erbjuda knappt hälften av den hjälp hon behöver. Tolkkapaciteten räcker inte.

Striden på Lagena är inte över

Efter att arbetsköparen stämde de vilt strejkande anställda till Arbetsdomstolen gick lagerarbetarna tillbaka till jobbet. Men konflikten är långt ifrån över, menar Patrik Olofsson, tidigare ordförande i arbetsplatsens fackklubb.

Papperslösa Stockholm hoppar av fackligt samarbete

Med Fackligt center för papperslösa skulle arbetarrörelsen slutligen ta tag i den svåra frågan om den papperslösa arbetskraftens roll. Men redan efter ett knappt år lämnar nu Papperslösa Stockholm sina platser i styrelsen.

Polisen frias för Saleminsats

Polisen frias från misstankar om misshandel och tjänstefel i samband med en kritiserad insats mot antirasister i Salem förra året. Enligt vice chefsåklagare Kay Engfeldt har polisen fattat ”objektivt felaktiga beslut”, men brott kan ej styrkas.

© 2021 Stockholms Fria