Stockholms Fria

Tjejzonen får pengar till fler storasystrar

Tjejzonen arbetar stödjande för unga kvinnor och utökar ständigt sin verksamhet. Nu har de fått 440 000 kronor för drogförebyggande arbete av Socialstyrelsen. De ska användas till utbildning av stödjande "storasystrar".

Den ideella föreningen Tjejzonen som sedan 1998 arbetat med att stärka unga kvinnors självkänsla och självtillit har fått ytterligare 440 000 kronor från Socialstyrelsen. Dessa pengar ska användas till att hjälpa unga tjejer att avstå från droger.

– Nu ska vi utbilda 30 nya ”storasystrar”, som även ska få lära sig om droger, berättar Lotta Zetterqvist, verksamhetschef på Tjejzonen.

Redan i dag har Tjejzonen 45 storasystrar som var och en har parats ihop med en ”lillasyster”. De jobbar alla som volontärer och många har rekryterat sig själva från Volontärbyrån. Därefter får de en grundutbildning i samtalsmetodik och professionellt och medmänskligt förhållningssätt, samt i genuskunskap.

– Det finns också en efterkontroll över hur storasystrar och lillasystrar fungerar ihop, men än så länge har det aldrig varit något problem under de två åren vi har haft den här verksamheten. Skulle det hända, ger vi naturligtvis lillasystern en ny storasyster, säger Lotta Zetterqvist.

En storasyster är en tjej som unga tjejer kan prata med, få stöd och bli peppad av en gång varannan vecka. Man kan fika med sin storasyster i Tjejzonens lokaler, eller gå ut på stan tillsammans med. För en lillasyster handlar det om att alltid ha någon vid sin sida, som lyssnar och peppar. Med en utomstående storasyster kan man bolla tankar och funderingar utan fördömanden och laddade möten.

Många tjejer som får en storasyster går på högstadiet, men även äldre kan få en sådan. En storasyster är högst 12 år äldre än sin lillasyster.

– Vi vill inte att åldersskillnaden ska vara för stor. Storasystern får inte ha glömt hur det var att vara ung.

Lotta Zetterqvist berättar att även innan Tjejzonen fick pengar från Socialstyrelsen har de indirekt jobbat drogförebyggande, genom att hela verksamheten går ut på att tjejer ska förstå sitt eget värde och kunna säga nej.

– Men med de här pengarna kan vi öka vår kompetens ytterligare.

Åke Zetréus, byrådirektör på Socialstyrelsen, berättar varför just Tjejzonen fått drogförebyggande medel. Han säger att tjejer förvisso är i minoritet vad gäller antalet tunga missbrukare. Men en stark identitet ökar tjejers mod att sätta gränser och undvika att hamna i en situation som offer eller medberoende.

– Tjejzonen stärker unga kvinnor att vara tydliga, klara och trygga i sin identitet. På så sätt blir de inte ett bihang till killar. Tvärt om kan de förmedla vad de tycker till dem som riskerar att hamna snett. Dessutom lyssnar tjejer bättre på unga förebilder än på vuxna.

Fakta: 

Tjezonen stöder flickor och erbjuder unga kvinnor stöd av storasystrar, mentorer, ger stöd via ätstörningszonen, ger plugghjälp, och även stöd och råd via chatt och mejl.

Läs även <a href="/artikel/76470">"Jag ger henne fast mark att ta spjärn emot"</a>.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Kolonister befarar sämre villkor

Stockholms stads 25-åriga arrendeavtal med stadens kolonilottsföreningar håller på att löpa ut. I ett förslag till ett nytt avtal föreslås avtalstiden istället till fem år, vilket kan få förödande konsekvenser, menar kolonisterna.

Äldre får regnbågsboende

Inom tre år kommer med största sannolikhet de första att flytta in på Regnbågen, Sveriges första boende för äldre hbt-personer. Redan har man fått in tillräckligt många intresseanmälningar och Micasa fastigheter AB ska nu söka efter en lämplig fastighet i Stockholms innerstad.

Social fernissa över Vårdval Stockholm

Alliansmajoriteten i landstinget satsar 2,7 miljoner kronor på sex vårdcentraler i utsatta förorter för att dessa ska kunna anställa distriktssköterskor. Oppositionsborgarrådet Birgitta Sevefjord (V) kallar satsningen ”fernissa”.

© 2024 Stockholms Fria